Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREMANJE PO STANDARDU NATO-a

Hrvatski vojnici dobit će novu domaću pušku VHS

24.11.2008.
u 19:59

Nova jurišna puška hrvatskih vojnika bit će VHS, proizvod karlovačke tvrtke HS Produkt, a opremanje postrojbi tom puškom počet će sljedeće godine. Najavio je to ministar obrane Branko Vukelić nakon predstavljanja VHS-a, koje je održano na strelištu Jamadol u Karlovcu.

Trupno testiranje
Danas je na trupna testiranja poslano 40 pušaka. Pripadnici Kopnene vojske sljedeća će tri tjedna testirati pušku u svim uvjetima, a nakon toga će se u tvornici HS Produkta obaviti ispitivanja prema NATO panelima, koja uključuje rad pod izuzetno visokim i niskim temperaturama, od -40 do sto stupnjeva Celzijevih. Predstavnici karlovačke tvrtke uvjereni su da će VHS ispuniti uvjete na svim testovima, a slično smatra i ministar Vukelić.Nakon svih završenih testiranja, MORH i HS Produkt potpisat će ugovor o opremanju Oružanih snaga puškom VHS, čija bi ukupna vrijednost mogla premašiti sto milijuna kuna.

Naime, pretpostavlja se da će pušku zadužiti otprilike deset tisuća vojnika, a cijena bi joj trebala biti između deset i 13.000 kuna po komadu. Na naše pitanje zašto se puška nabavlja bez natječaja, Vukelić je odgovorio kako je tako predviđeno sporazumom između MORH-a i HS Produkta.

– Zajedno smo radili na razvoju te puške, a MORH je manjim dijelom i financirao taj razvoj. Sporazumom koji smo potpisali prije gotovo dvije godine predviđeno je da se, ako puška ispuni standarde, njome opreme Oružane snage – rekao je Vukelić. Dodao je i kako će proizvodnjom puške osigurati dodatnih stotinjak radnih mjesta te da će ona mnogo značiti za Karlovačku županiju.

Moderna konstrukcija
Puška je konstruirana prema modernom modelu bull-pup, što znači da su svi pokretni dijelovi smješteni u kundak. To omogućuje da ukupna dužina puške bude manja, a cijev jednake dužine kao kod klasičnih jurišnih pušaka, ili čak duža. Kalibar puške je 5,56x45, što je standardni NATO kalibar. Na nju se mogu staviti mnogi dodaci i oprema, a zanimljivo je i da se uz pomoć manjeg adaptera u nju može staviti i spremnik američke puške M-16, koja je najraširenija među članicama NATO-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije