Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatski obavještajci u punoj pripravnosti

08.02.2006.
u 20:00

Izravne opasnosti od napada ekstremističkih islamskih skupina u našoj zemlji nema, a presudnu ulogu u smirivanju situacije odigrali su čelni ljudi islamske zajednice i njihovi vjerski poglavari u Hrvatskoj. Oni su se postavili kao tampon-zona, tako da je neugodna situacija koja je izazvana objavom karikatura donekle amortizirana.

Objava slika koje vrijeđaju muslimane u cijelom svijetu bila je pravo mahanje crvenom krpom smatra umirovljeni general i stručnjak za sigurnosna pitanja Mate Laušić. Muslimani u Hrvatskoj ni brojčano, ni po sklonosti ekstremizmu ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju, čak držim da se ne može očekivati ni miran prosvjed jer bi on izazvao sasvim suprotan učinak kaže Laušić.

Prema njemu, mnogo je važnije da Hrvatska ispoštuje svoje obveze prema stranim diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja će, s obzirom na spaljivanje zastave, maksimalno podići stupanj zaštite. Isto se očekuje i od zemalja domaćina hrvatskim diplomatskim predstavništvnima koja u ovakvim okolnostima rade samo u najnužnijim situacijama, a fizički se zatvaraju te se ograničava kretanje diplomatskog osoblja. Inače, osiguranje objekata i i dužnosnika, neslužbeno doznajemo, podignuto je na viši stupanj.

Hrvatski obavještajno-sigurnosni aparat ima prepune ruke posla, a prema Večernjakovim izvorima, najintenzivnije se radi na razmjeni podataka o osobama s tzv. crvenih lista. Riječ je o osobama koje sigurnosne službe drže pod nadzorom zbog različitih sumnji, a ovaj su se put koncentrirali na one čiji su kontakti s islamskim svijetom intenzivni po bilo kojoj osnovi. Podaci koje imaju analitičari Obavještajne agencije mogu biti presudni u ocjeni sigurnosne situacije u zemlji.


Redakciji policijska zaštita

Satirični francuski časopis Charlie-Hebdo objavio je novu karikaturu islamskog proroka Muhameda na naslovnici svog najnovijeg broja, zbog čega je redakcija dobila policijsku zaštitu. Karikatura prikazuje Muhameda kako se drži rukama za glavu i govori: "Teško je kad te vole budale", objavila je Al-jazira. Časopis je objavio i sporne karikature koje je objavio danski list, kao i niz drugih karikatura koje se bave i drugim religijama.
(N. S. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije