Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbena skupina

Hrvatska Europskoj uniji šalje 21 vojnika i dvije letjelice

branitelji
Dalibor Urukalović/24sata
26.10.2010.
u 11:15

Borbene skupine EU zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim situacijama, a Unija ima na raspolaganju dvije takve skupine od po najmanje 1500 vojnika koje se rotiraju svakih šest mjeseci.

U Švedskoj danas počinje međunarodna vojna vježba Nordijske borbene skupine EU na kojoj sudjeluju i hrvatski vojnici. Nakon što je Vlada prihvatila pismo namjere, 21 hrvatski vojnik te dva helikoptera za transport i medicinsku pomoć priključit će se toj postrojbi, jednoj od 18 europskih borbenih postrojbi, koja će biti u pripravnosti u prvoj polovici sljedeće godine. Borbene skupine EU zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim situacijama, a Unija ima na raspolaganju dvije takve skupine od po najmanje 1500 vojnika koje se rotiraju svakih šest mjeseci.

Razdoblje stanja pripravnosti u 2011. reguliralo bi se posebnim tehničkim sporazumom, a većinu troškova hrvatskog sudjelovanja pokrivala bi Švedska. Usto, Hrvatska je još prije deklarirala sudjelovanje u borbenoj skupini EU u drugoj polovici 2012. pod vodstvom Njemačke. Planirano je sudjelovanje do 250 pripadnika Oružanih snaga RH: motorizirana pješačka satnija, inženjerijski vod za horizontalne konstrukcije, zapovjedni, potporni i prateći elementi. Za svaki odlazak hrvatskih vojnika na teren nužna je odluka Sabora.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
17:27 27.10.2010.

O snazi Hrvata svjedoči i lelek filozofa Karla Marxa, koji je Hrvate, zbog akcija Bana Jelačića protiv revolucija u Beču i Pešti, okrivio da \"Guše germansku slobodu\", a Mađarima je poručio da je kontrarevolucionarno biti popustljiv prema Hrvatima. :))

DU
Deleted user
11:24 26.10.2010.

Zanimljivo kako smo postali narod-dobavljač pješaštva, inače ozloglašenog vida oružanih snaga gdje se najviše gine. Naši prašinari su svugdje dobrodošli - od gudura Afganistana do sjevera EU. Iako, nismo im dostatno dobri da bi nam ukinuli vize (SAD), ali su zato naši vojaci čist OK za gazit s njima rame uz rame. Također još nismo \"zreli\" za EU i samo gledaju gdje bi nam podvalili još koju birokratsku začkoljicu da nam dugogodišnji put prema EU učine još tegobnijim, a eto već moramo dati naše pješaštvo. Lakše se prikopčati na rusku svemirsku postaju nego nakon debakla s Bugarskom i Rumunjskom ući u EU, zar ne?

OB
-obrisani-
12:21 27.10.2010.

oziRis je napisao/la: brat sipa - Eeee, al Hrvat svoju povist na trdoj stini piše, pa ne mere mu se izbriše... A onim nepismenima ostaju samo gusle.... --------------- :-)))) koju povist?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije