Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADGLASAVANJE Bošnjačka većina u Vladi Federacije nastavlja sanirati svoje tvrtke

Hrvatima otimaju još 70 mil. maraka iz proračuna

Sjednica Vlade Federacije BiH
import
24.10.2008.
u 23:00

Nepisano je pravilo da na skoro svakoj sjednici federalne Vlade (bošnjačka) većina pokaže mišiće preglasavajući svoje hrvatske ‘kolege’. Tako je bilo i ovoga četvrtka. Opet je bio u pitanju novac, opet su bile u pitanju tvrtke s područja Bosne koje treba sanirati, opet se iz zajedničkog novčanika plaćaju samo bošnjački radnici.

Dok je javnost zaokupljena, za sada, virtualnom rekonstrukcijom federalne Vlade, dotle je na sjednici donesena još jedna odluka kojom se isisava novac iz proračunskih i izvanproračunskih fondova.

Preglasana oba HDZ-a
Unatoč tome što je federalno ministarstvo financija dalo negativnu ocjenu suprostavljajući se da se dodatno optereti proračun, presudila je ‘strateška’ procjena bošnjačkih ministara u kojoj su hrvatski ministri iz oba HDZ-a opet bili manjina.

Vlada je inače prihvatila Izvješće o radu Tima za utvrđivanje modela za uvezivanje mirovinskog staža, te uputila zahtjev Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje i nadležnim tijelima u tvrtkama, na koje se Izvješće odnosi, za što skorijim okončanjem aktivnosti i zaključenje međusobnih sporazuma sukladno Zakonu o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje za razdoblje do 31.5.2005. godine.

Rok za zaključenje sporazuma je 30 dana. Izvješćem Tima obuhvaćeno je 16 tvrtki iz federalne nadležnosti, u kojima za ukupno oko 10.000 uposlenih treba uvezati 50.000 godina radnog staža. Precizira se da tvrtke moraju zaključiti sporazum s Federalnim zavodom MiO.

Stečaj ili oporavak
Za tvrtke koje u roku od 30 dana ne zaključe sporazum, MiO će se s nadležnim ministarstvom pokrenuti stečajni ili likvidacijski postupak.

Ovdje se konkretno radi o fiktivnom uvezivanju staža isključivo bošnjačkih radnika za što im njihove tvrtke nisu izmirile dugovanje za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ova sramotna odluka nastavak je uhodane višegodišnje prakse koja je na štetu Hrvata započela nakon famoznih Petritschevih ustavnih promjena u režiji najprije Alijansine Vlade a ovaj uspješni model nastavile su i Vlada premijera Ahmeda Hadžipašića te aktualna Nedžada Brankovića. Na ovaj je način do sada Federacija oštećena za više od milijardu maraka, njezini proračunski fondovi, umirovljenici...

No, ovaj model neće se zaustaviti samo na ovome slučaju. Federalna Vlada ohrabrila je županije za uvezivanje staža u tvrtkama u kojima su vlasnici. To praktično znači da će modelom otmi da dadneš drugome, bošnjačka politika uspjeti riješiti sva svoja dugovanja a Hrvatima ostati da samostalno rješavaju svoj neuvezani staž.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije