Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokad traje...

Hrvati iznose jele, a u Vatikanu bor je okićen do kraja siječnja

vatikan
Reuters/ PIXSELL
04.01.2012.
u 22:01

“Službeno” prestanak božićnog slavlja je na blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu.

Većina će hrvatskih katolika, ali i gradskih trgova i ulica, na blagdan Bogojavljenja (ili Sveta tri kralja) ostati bez svojih borova i božićnih ukrasa.

Neprilično iz dva razloga

Tada, naime, završava božićno vrijeme, čiji kraj mnogi dočekuju raskićivanjem svojih domova. No, zašto onda veliki bor i jaslice tijekom cijeloga siječnja stoje u Vatikanu? Odgovor na to pitanje krije se u činjenici da je “službeni” prestanak božićnog slavlja na blagdan Svijećnicu ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače. Stoga mnogi i u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj raskićivanje domova i iznošenje borova iz kuća drže nepriličnim iz dva razloga. Prvi je spomenuti rok do Svijećnice, a drugi leži u činjenici da je 6. siječnja (kada je i blagdan Tri kralja) Badnjak po julijanskom kalendaru, kojega se drže pravoslavni vjernici, koji Božić slave 7. siječnja.

Blagdan Sveta tri kralja posvećen je obredu blagoslova vode, nakon čega je započinjao blagoslov domova i obitelji tom posvećenom i blagoslovljenom vodom. No, užurbani život ubrzao je i crkveni ritam i običaje, pa se u mnogim katoličkim župama ne čeka Bogojavljenje za početak blagoslova kuća, već se s njime započinje netom nakon Božića. Nekad su se inicijali trojice kraljeva, tj. mudraca (Gašpara, Melkiora i Baltazara) G+M+B ispisivali za blagoslova na vratima doma, dok suvremeno doba poznaje otisnute naljepnice s drukčijim motivom svake godine.

“Mir Božji – Hristos se rodi”

U Hrvatskoj je Bogojavljenje državnim praznikom postalo netom nakon dolaska demokracije, i to formalno upravo zbog blagoslova domova, ali još više činjenice da se pravoslavni vjernici te večeri u svojim crkvama okupljaju na Badnjak, na liturgijama na kojima se tradicionalnočita poruka patrijarha i čestita Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji - Hristos se rodi”.

Komentara 54

Avatar Meggi
Meggi
22:16 04.01.2012.

Da su se ponijeli kako treba prije 20 godina, danas bi takvu čestitku dobivali od Hrvata.

TH
thekurcula
22:16 04.01.2012.

Da, tako će to biti sve do 2100. ali tad nastaje problem! Te godina će po julijanskom kalendaru biti prestupna a po gregorijanskom neće i eto još jednog dana viška u razlici! Sveta Tri kralja ostaju po gregorijanskom 6. januara ali će sad Badnjak, to jest 24. decembar po julijanskom kalendaru padati 7. janura po gregorijanskom a Božić, znači, 8. januara.

KR
krilnik2
03:33 05.01.2012.

Django je napisao/la: Tko zna kada se obaraju jelke u Londonu ? Zar i oni mrze Srbe? /********************/ Ne ne mrze, naprotiv ista su gamad,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije