Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o beneficiranom stažu

Hrelja: Treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada

Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2014.
u 08:31

– Sigurno će pojedini poslovi koji su izumrli, primjerice ložači parnih lokomotiva, nestati, a svi ovi koji postoje u sustavu će ostati i dalje samo će morati proći postupak revizije stručnjaka gdje ćemo probati iznaći novi modalitet koji će biti jednostavniji i transparentniji – kazala je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović

Ministarstvo rada i ministarskog sustava krenulo je u reformu beneficiranog radnog staža o kojoj su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" razgovarali pomoćnica rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja.

– Želimo završiti započetu reformu mirovinskog sustava, još nam je ostao zakon koji rješava pitanje tzv. beneficiranog radnog staža. Sigurno će pojedini poslovi koji su izumrli, primjerice  ložači parnih lokomotiva, nestati, a svi ovi koji postoje u sustavu će ostati, samo će morati proći postupak revizije stručnjaka gdje ćemo probati iznaći novi modalitet koji će biti jednostavniji i transparentniji – kazala  je Rađenović.

Pojasnila je da će čovjek onog trenutka kad odluči ući u svijet rada na teškim poslovima znati što se očekuje i kolika će biti njegova očekivana mirovina za taj određeni rad.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da nema razloga za strah i da je došlo vrijeme za reviziju beneficiranog radnog staža.

– Ova materija može se uređivati s novim pristupom samo na način da se to temeljito pripremi, da se interdisciplinarno pristupi – rekao je Hrelja. Dodao je da se svijet rada stubokom promijenio i da treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada.

U emisiji je bilo govora i vojnicima i policajcima koji čine najveću skupinu takvih zaposlenih. Takvim zaposlenicima dat će se, prema najavama, mogućnost za rad i nakon odlaska u mirovinu.

– Cilj je da posebni sastavi policije i vojske mogu početi zanavljati svoje kadrove odnosno da ljudi, ako nema mogućnosti napredovanja, mogu otići u mirovinu i poslije nastaviti raditi, dakle da budu u svijetu rada – rekla je Rađenović.

Razgovaralo se i o drugim skupinama koje su zahvaćene beneficiranim radnim stažom poput baletnih umjetnika i opernih solista.

– Činjenica je da balerina ili baletan, da bi ušli u svijet rada, počinju plesati sa 7 godina i da su oni do 18. već odradili jedan dio svog radnog staža. To ćemo morati vidjeti, ali činjenica je da baletni umjetnici, ako govorimo o ženama, mogu plesati do 42., a muškarci do 45. godine. Tim se ljudima mora omogućiti da rade dalje – rekla je i dodala da takvi mogu sudjelovati u sustavu edukacije itd., odnosno da imaju znanja koja se mogu iskoristiti.

Komentara 11

SO
sojko1
09:34 11.11.2014.

prvo što treba urediti je da čovjek rođen 1958. ne glumi umirovljenika

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
09:27 11.11.2014.

Mogli bi i neki umirovljenici nekaj delati! od 1,5 milijuna umirovljenika ima ih sigurno 45 % koji bi mogli volontirati, pomagati drugima i vratiti nezasluženu imovinu i bar 50 % primanja!

AA
aabbcc
09:30 11.11.2014.

o "beneficiranom stažu"___ taj pojam ne postoji u Kapitalizmu , ni u jednoj Zapadnoj drzavi koliko je men poznato.. Opet bolesti i zla socijalizma koga vise nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije