Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrelja: Treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada

– Sigurno će pojedini poslovi koji su izumrli, primjerice ložači parnih lokomotiva, nestati, a svi ovi koji postoje u sustavu će ostati i dalje samo će morati proći postupak revizije stručnjaka gdje ćemo probati iznaći novi modalitet koji će biti jednostavniji i transparentniji – kazala je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović
11. studenoga 2014. u 08:31 11 komentara 1008 prikaza
Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo rada i ministarskog sustava krenulo je u reformu beneficiranog radnog staža o kojoj su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" razgovarali pomoćnica rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja.

– Želimo završiti započetu reformu mirovinskog sustava, još nam je ostao zakon koji rješava pitanje tzv. beneficiranog radnog staža. Sigurno će pojedini poslovi koji su izumrli, primjerice  ložači parnih lokomotiva, nestati, a svi ovi koji postoje u sustavu će ostati, samo će morati proći postupak revizije stručnjaka gdje ćemo probati iznaći novi modalitet koji će biti jednostavniji i transparentniji – kazala  je Rađenović.

Pojasnila je da će čovjek onog trenutka kad odluči ući u svijet rada na teškim poslovima znati što se očekuje i kolika će biti njegova očekivana mirovina za taj određeni rad.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da nema razloga za strah i da je došlo vrijeme za reviziju beneficiranog radnog staža.

– Ova materija može se uređivati s novim pristupom samo na način da se to temeljito pripremi, da se interdisciplinarno pristupi – rekao je Hrelja. Dodao je da se svijet rada stubokom promijenio i da treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada.

Mirando Mrsić Beneficirani staž Mrsić objasnio kako će riješiti problem mirovina balerina i vatrogasaca 27.06.2013., Zagreb - U Ministarstvu pomorstva u prisutnosti ministra Sinise Hajdas Doncica i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica potpisan je ugovor izmedju hrvatskih pomoraca i belgijske tvrtke Maritimae Regionis.  Photo: Zarko Basic/PIXSE twittervju Tražimo od Mrsića da prestane harač po džepu pomoraca

U emisiji je bilo govora i vojnicima i policajcima koji čine najveću skupinu takvih zaposlenih. Takvim zaposlenicima dat će se, prema najavama, mogućnost za rad i nakon odlaska u mirovinu.

– Cilj je da posebni sastavi policije i vojske mogu početi zanavljati svoje kadrove odnosno da ljudi, ako nema mogućnosti napredovanja, mogu otići u mirovinu i poslije nastaviti raditi, dakle da budu u svijetu rada – rekla je Rađenović.

Razgovaralo se i o drugim skupinama koje su zahvaćene beneficiranim radnim stažom poput baletnih umjetnika i opernih solista.

– Činjenica je da balerina ili baletan, da bi ušli u svijet rada, počinju plesati sa 7 godina i da su oni do 18. već odradili jedan dio svog radnog staža. To ćemo morati vidjeti, ali činjenica je da baletni umjetnici, ako govorimo o ženama, mogu plesati do 42., a muškarci do 45. godine. Tim se ljudima mora omogućiti da rade dalje – rekla je i dodala da takvi mogu sudjelovati u sustavu edukacije itd., odnosno da imaju znanja koja se mogu iskoristiti.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • sojko1:

    prvo što treba urediti je da čovjek rođen 1958. ne glumi umirovljenika

  • KRALJ DMITAR ZVONIMIR:

    Mogli bi i neki umirovljenici nekaj delati! od 1,5 milijuna umirovljenika ima ih sigurno 45 % koji bi mogli volontirati, pomagati drugima i vratiti nezasluženu imovinu i bar 50 % primanja!

  • aabbcc:

    o "beneficiranom stažu"___ taj pojam ne postoji u Kapitalizmu , ni u jednoj Zapadnoj drzavi koliko je men poznato.. Opet bolesti i zla socijalizma koga vise nema.