Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beneficirani staž

Mrsić objasnio kako će riješiti problem mirovina balerina i vatrogasaca

Mirando Mrsić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
22.10.2014.
u 15:22

Novac će se uplaćivati iz državnog proračuna, neovisno o sredstvima koja se uplaćuju iz doprinosa za mirovinsko osiguranje

Sudjelujući na današnjoj tribini o beneficiranom radnom stažu u HGK Županijskoj komori Rijeka, ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je kako je cilj Ministarstva ovu problematiku riješiti jednim zakonom.

Svi  oni  koji  su  dosad  imali  taj  staž, neće ga izgubiti, ali  se neka zanimanja koja u Hrvatskoj ne postoje, više u Zakonu neće spominjati, kazao je  Mrsić napominjući da najveću skupinu zaposlenih s beneficiranim radnim stažom  čine  zaposleni  u  vojsci i policiji. Njihove će se mirovine, kako najavljuje, financirati iz posebnog fonda u sklopu sustava međugeneracijske solidarnosti. 

Želi riješiti problem vatrogasaca i balerina

Novac će se uplaćivati  iz državnog proračuna, neovisno o sredstvima koja se uplaćuju iz doprinosa za mirovinsko osiguranje. S druge strane,  ističe  Mrsić,  želi se riješiti problem vatrogasaca i balerina. Riječ je o sustavu koji će omogućiti da zaposlenici u određenim zanimanjima gdje neće moći raditi dulje od navršenih 40 godina života, dobivaju određenu rentu i nakon  završenog  radnog  vijeka.  Kod balerina će se, primjerice ,uvažiti  i njihov radni vijek prije ostvarivanja profesionalne karijere pa će  im  biti  omogućeno  da idu u profesionalnu mirovinu nakon čega će moći nastaviti  raditi  druge  poslove  u  svojoj  struci  kako bi došle do pune starosne  mirovine. 

Oko  uvrštavanja novih kategorija zaposlenja u sustav, mišljenje  će  dati  struka,  poručio  je  Mrsić. Novi sustav temelji se na metodologiji  zaštite  na  radu  i  prevenciji od invalidnosti te osigurava postupak  utvrđivanja  potrebe  za  uvođenjem  i  ukidanjem radnih mjesta i zanimanja  na  kojima  se  staž  osiguranja računa u povećanom trajanju, na način  da  se  uključivanje  promjena  i prestanak odvija na jednom mjestu. Također  se  uvođenjem  novih instituta profesionalne mirovine i dodatka na plaću  uvodi   kompenzacija za rad u otežanim uvjetima koji se ne obavljaju kontinuirano  kod  poslodavca  te  se smanjuje  mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu u skladu s razvojem tehnologije i sustava zaštite na radu.

>>Puna mirovina iz 1. i 2. stupa 2027. bit će 5119 kuna

>>Mrsić: Prosvjetari će dobiti plaće za prosinac

Komentara 2

MA
malimiš00
17:48 22.10.2014.

ma vi samo pričate da ćete riješiti.. a nakraju ništa

PI
pixiee
17:51 22.10.2014.

vi samo pričate..ne poduzimate ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije