Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat podnio ostavku zbog majice s natpisom 'Za dom' i šahovnicom s prvim bijelim poljem

Ispričavam se svim mladim osobama koje sam uvrijedio na bilo koji način. Isto tako još jednom zahvaljujem na suradnji svima, napisao je Horvat.
02. srpnja 2019. u 19:10 51 komentara 3590 prikaza
Premijer Plenković i Mateo Horvat
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Samo dva dana nakon što je društvenim mrežama i medijima počela kružiti fotografija predsjednika Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara na kojoj ponosno ističe majicu s natpisom "Za dom" i s hrvatskim grbom s bijelim prvim poljem, Mateo Horvat dao je službenu ostavku.

NK Poljičanin 1921 Turnir u Barceloni Hrvatski mališani ispred srpskih vršnjaka vikali 'Za dom spremni', pogledajte što je zatim uslijedilo

Prvi koji su reagirali na fotografiju bio je Forum mladih SDP-a Bjelovar koji su na svojoj Facebook stranici napisali "Sve dok Mateo “za dom” kliče, Bjelovaru gore bit će. Predsjednik Savjeta mladih Bjelovara 2019. bavi se 1941. zbog koje dosta mladih napušta naš grad. Mateo, vrati se u budućnost, od prošlosti kruha nema. Osnivač HDZ-a Franjo Tuđman kao jedan od članova antifašističkog pokreta danas bi te se sramio!"

Nedugo zatim reagirao je i sporni Mateo Horvat koji je iskoristio priliku održati lekciju iz povijesti svojim Facebook prijateljima, ali i upozoriti na prava o zaštiti podataka kojih se mladi SDP-ovci nisu držali.

– Činjenica je da je pozdrav „Za dom i poglavnika spremni“ i kraću izvedenicu “Za dom spremni” koristio ustaški režim odgovoran za mnoge zločine u II. svjetskom ratu. Međutim neprihvatljivo je da neki pojedinci u hrvatskom društvu gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945.-te godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od 45 godina u kojima je vladajući jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma. Pred četvrt stoljeća slabo naoružani hrvatski branitelji stali su na branik domovine pred fašističkom agresijom velikosrpskih snaga i jugoslavenske vojske. Mnogi branitelji osobito pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koriste povijesni hrvatski poklič „Za dom spremni“ kojim izražavaju spremnost da za svoj dom i domovinu polože ono najvrednije – svoj život, što im u tim kritičnim trenutcima daje snagu da izdrže i najteža ratna iskušenja.

Rijeka: Maturanti širom grada slave kraj srednjoškolskog obrazovanja PROSLAVA ZADNJEG DANA ŠKOLE Policija provodi kriminalističko istraživanje o ustaškim uzvicima maturanata u Rijeci

Živim samo jednu zajedničku Hrvatsku, koju su stvorili Hrvatski branitelji na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. S istim tim braniteljima i nebrojeno puno drugih domoljuba jučer sam proslavio njihov dan u Garešnici. Osuđujem sve totalitarne režime i svako povezivanje s istima, koji su bili jednako loši kao i komunizam, su smiješni kao i oni koji stalno žive u četrdesetim godinama prošlog stoljeća umjesto da rade i žive za bolju budućnost. Isto tako slika je preuzeta s mog privatnog Instagram profila, gdje su povrijeđena moja prava o zaštiti podataka (GDPR), ja nisam potpisao privole Forum mladih SDP Bjelovar, te ih molim da uklone fotografiju, u protivnom morat ću poduzeti prave mjere i prijaviti nadležnim institucijama – detaljan je bio Horvat koji je danas tijekom dana i službeno podnio ostavku na mjestu predsjednika Gradskog savjeta mladih.

Bio je kratak, te je na svojoj Facebook stranici poručio kako mu je bilo drago surađivati sa svim mladim ljudima te da je to za njega bilo jedno lijepo iskustvo.

– S obzirom na veliku halabuku oko moje fotografije, još jednom želim reći da ne podržavam ni jedan totalitarni režim niti ga veličam. Radi sebe osobno i moje obitelji, podnosim ostavku na mjestu predsjednika Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara. Ispričavam se svim mladim osobama koje sam uvrijedio na bilo koji način, isto tako još jednom zahvaljujem na suradnji svima – napisao je Horvat oproštajnu poruku koju smo prenijeli u potpunosti.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Mimizo:

    mene kao Hrvata vrijeđaju simboli kao što su zvjezda petokraka i srp i čekić simboli totalitarnog diktatorskog komunističkog režima

  • stefj:

    Za dom spremi je zabranjeno u smislu veličanja NDH, no grb s prvim bijelim poljem nije zabranjen ni u kojem smislu. A antifašizam je komunistička izmišljotina, cijeli svijet se borio protiv Hitlerove Njemačke i sila osovine...

  • vjaceslav:

    oprostimo horvatu koji je neko vrijeme bio hrvat