Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božja čestica

Higgsov bozon pomirit će davno zavađene obitelji

cern, čestica (1)
AFP/PIXSELL
09.07.2012.
u 10:57

Britanski Guardian zamolio je sve koji razumiju tematiku da napišu što jednostavniju priču koja objašnjava što je to zapravo "božja čestica"

"Razumije li itko što je ta božja čestica?" jedno je od pitanja koje se ovih dana postavljalo. Bez obzira na napore medija i znanstvenika da kroz slikovite prikaze i grafike objasne zbog čega je otkriće do kojeg su došli znanstvenici u CERN-u toliko značajno, ljudi su i dalje bili zbunjeni. Takva situacija nije samo kod nas, i u Velikoj Britaniji javnost se bunila da im mediji nisu dovoljno dobro prezentirali značenje Higgsova bozona.

Bozoni prezirali Fermione

Potaknut komentarima čitatelja koji su tražili objašnjenje, urednik znanstvenog bloga lista Guardian pozvao je sve koji razumiju tematiku da pošalju što jednostavniju priču o Higgsovu bozonu, toliko jednostavnu da bi je moglo razumjeti i predškolsko dijete. Stigao je velik broj priča, a jedna od najzanimljivijih i najslikovitijih zvuči ovako:

Jednom davno, u jednoj dalekoj zemlji živjele su dvije obitelji. One su bile u svađi, a zvale su se Fermioni i Bozoni. Fermione, koje su činili i Elektroni, Protoni i Kvarkovi, svi su poznavali po njihovu plesu koji karakteriziraju poluokreti. Oni su bili drukčiji od Bozona koji su u svom plesu pravili pune okrete i nisu voljeli Fermione jer su prezirali njihov poluokret. U Bozone su spadali Fotoni i Gluoni, ali oni nisu bili sami. Govorilo se da imaju davno izgubljenog starijeg brata čije ime je Higgsov bozon. Njega dugo vremena nitko nije vidio. I tko zna dokad bi svađa Fermiona i Bozona trajala da je nije prekinuo jedan mudri čovjek. On je došao u njihov kraj i rekao da trebaju okončati sukobe. Objasnio im je da su nekad svi bili isti i da nisu imali masu.

I bijaše tako, na početku vremena, a onda su svi upali u tzv. Higgsovo polje koje ih je izmijenilo i učinilo različitim, jedino su Fotoni ostali onakvi kakvi su bili.

Na putu do pomirenja

To misteriozno polje stvorio je Higgsov bozon, davno izgubljeni stariji brat Bozonovih. Suprotstavljene obitelji nisu htjele ni čuti za pomirenje i odbile su povjerovati u takvu priču. Zbog toga je starac odlučio pronaći Higgsova bozona i dokazati im da je bio u pravu. Za pomoć je zamolio vrijedne znanstvenike iz CERN-a.

Priča se tako završava, a staroj se svađi, čini se, napokon bliži kraj.

Ključne riječi

Komentara 4

JA
james49
11:24 09.07.2012.

Jednostavnije valjda ne može

OB
-obrisani-
14:01 09.07.2012.

eh, vi ćete meni objašnjavat šta su bizoni?!

Avatar oris2
oris2
16:43 09.07.2012.

javnost se bunila da im mediji nisu dovoljno dobro prezentirali značenje Higgsova bozona. teshko je to opravdati, strahoviti novci se bacaju na neshto shto je neupotrebljivo sada i dubiozno je da li che to ikad biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije