Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HGK: Građani će i dalje kupovati, ali i paziti na kvalitetu

29. studenoga 2008. u 19:41 4 prikaza

– Unatoč svjetskim kretanjima i globalnoj krizi, vjerujem da se u hrvatskoj trgovini na malo neće ništa osjetnije dogoditi. Građani će i dalje kupovati, naravno, sukladno svojim financijskim mogućnostima, potrebama i navikama. No, u idućem će razdoblju prilikom kupnje sve više voditi računa o omjeru cijene i kvalitete za kupljene proizvode i usluge – kaže Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Prema njezinim riječima, distributivna trgovina drugi je najveći poslodavac u Hrvatskoj sa 257.521 zaposlenim, a isti trend trebao bi se nastaviti i u 2009. bez znatnijeg smanjivanja zaposlenih. Naime, trgovci se već sada pripremaju na moguće crne scenarije i nude kupcima proizvode na akcijama, sniženjima, ciljanim marketingom, ali i kroz udruživanja – kroz još jači plasman domaćih proizvoda na policama, što je najveći doprinos domaćoj proizvodnji i ukupnom gospodarstvu.

– Valja osvijestiti građane da je kupovanje domaćih proizvoda najsigurniji način da se pomogne domaćem gospodarstvu – tvrdi M. Rakuša Martulaš te ističe kako zbog globalne krize ne treba stvarati dodatnu psihološku krizu kod građana. – Stvaranje panike i pesimističnih prognoza nikome ne donosi prosperitet. Kao drugi najveći poslodavac u RH, odmah iza prerađivačke industrije, trgovina drži udjel od 17,4 posto ukupno zaposlenih u RH te udjel od 10,8 posto BDP-a. HGK je priopćio da se nastavlja s akcijom “Kupujmo hrvatsko”, i to pod sloganom: “Ovih blagdana, odaberimo najbolje - kupujmo hrvatsko!”. (J. R. K.)


Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji