Naslovnica Vijesti Hrvatska

HGK: Građani će i dalje kupovati, ali i paziti na kvalitetu

29. studenoga 2008. u 19:41 1 prikaza

– Unatoč svjetskim kretanjima i globalnoj krizi, vjerujem da se u hrvatskoj trgovini na malo neće ništa osjetnije dogoditi. Građani će i dalje kupovati, naravno, sukladno svojim financijskim mogućnostima, potrebama i navikama. No, u idućem će razdoblju prilikom kupnje sve više voditi računa o omjeru cijene i kvalitete za kupljene proizvode i usluge – kaže Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Prema njezinim riječima, distributivna trgovina drugi je najveći poslodavac u Hrvatskoj sa 257.521 zaposlenim, a isti trend trebao bi se nastaviti i u 2009. bez znatnijeg smanjivanja zaposlenih. Naime, trgovci se već sada pripremaju na moguće crne scenarije i nude kupcima proizvode na akcijama, sniženjima, ciljanim marketingom, ali i kroz udruživanja – kroz još jači plasman domaćih proizvoda na policama, što je najveći doprinos domaćoj proizvodnji i ukupnom gospodarstvu.

– Valja osvijestiti građane da je kupovanje domaćih proizvoda najsigurniji način da se pomogne domaćem gospodarstvu – tvrdi M. Rakuša Martulaš te ističe kako zbog globalne krize ne treba stvarati dodatnu psihološku krizu kod građana. – Stvaranje panike i pesimističnih prognoza nikome ne donosi prosperitet. Kao drugi najveći poslodavac u RH, odmah iza prerađivačke industrije, trgovina drži udjel od 17,4 posto ukupno zaposlenih u RH te udjel od 10,8 posto BDP-a. HGK je priopćio da se nastavlja s akcijom “Kupujmo hrvatsko”, i to pod sloganom: “Ovih blagdana, odaberimo najbolje - kupujmo hrvatsko!”. (J. R. K.)


Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati