Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li to moguće?

HDZ: Kakvih 6,6 %! Dobivamo barem 24, a SDP 28 posto

kosor, tvornica vijaka knin (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
16.03.2011.
u 08:45

Stručnjak za istraživanja javnog mnijenja Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da ovi rezultati ne odgovaraju stvarnom stanju u biračkom tijelu

Da su danas izbori, najviše glasova dobio bi SDP – 30 % – dok bi za HDZ glasovalo samo 6,6 posto birača, pokazalo je najnovije istraživanje GfK za RTL Televiziju. To istraživanje odjeknulo je poput bombe, ali i izazvalo ogorčene reakcije te otvorilo pitanje jesu li to pravi rejtinzi stranaka.

Vratili istraživanje
Tamara Kraus iz GfK tvrdi da su istraživanje proveli telefonski za RTL od 1. do 5. ožujka na uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina. Uzorak je, tvrdi, bio reprezentativan. Odbija odgovoriti je li točno da im je prvo istraživanje RTL vratio, a ono je HDZ-u davalo 8% potpore, te da su ga ponovili i dobili još gore rezultate. I da se dogodilo, to je stvar između nas i klijenta, objašnjava Kraus.

Glavni urednik RTL-a Ivan Lovreček kaže da su ovo kontinuirani rezultati koji GfK dobiva u ispitivanju javnog mnijenja te da su oni na RTL-u provjerili dobivene rezultate. No stručnjak za istraživanja javnog mnijenja Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da ovi rezultati ne odgovaraju stvarnom stanju u biračkom tijelu.

– Istraživanja poput ovoga mogu ovisiti o 15-ak detalja koje diktiraju političke okolnosti i ako se njih zanemari, rezultati mogu dati nerealnu sliku – tvrdi Bagić.

Veličina uzorka određuje preciznost, ali ne mijenja trend. Ključna je stvar kod istraživanja rejtinga stranka jesu li birači spremni iznijeti svoje mišljenje u nekom političkom trenutku – zaključuje Bagić.

HDZ luta
Prema istraživanjima Ipsosa za Novu TV u veljači, rejting HDZ-a bio je 22, a SDP-a oko 29%, a, zanimljivo, u siječnju je SDP imao čak 33 posto, a HDZ 23 posto. To se poklapa s istraživanjem koje u HDZ-u provode za svoje potrebe. Prema njihovim podacima, dobivenim na terenu na više od 1000 ispitanika, SDP dobiva između 27 i 29, a HDZ između 23,5 i 24,5%.

– Rezultat koji je dobio GfK u neskladu je s rezultatima koje je HDZ osvojio na lokalnim izborima za općinsku, gradsku i mjesnu samoupravu od Dubrovnika, pa sve do Vukovara – tvrdi Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a.

Iz HDZ-a uvjeravaju da se njihovo biračko tijelo ne odaziva na telefonske ankete i da imaju podatke da se umirovljenici te državni i javni službenici ne odazivaju na ankete. Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac tvrdi da je istraživanje autentično te da su se uračunala i odstupanja od 4 posto HDZ bi u najboljoj varijanti dobio 11, ali nikako 24 posto.

– Rezultat ankete izraz je nezadovoljstva desnih birača HDZ-om koji sada luta – tvrdi Rimac.

Ključne riječi

Komentara 398

IE
Iegionar
11:13 16.03.2011.

Ovaj Bagić s Filozofskog je neka komu.unjara i ništa koristi.Mi u HDZu ne priznajemo te kadrove.

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
20:23 16.03.2011.

- Za HDZ ili SDP će glasat jedino munjeni

UK
Ugo Kajvez
09:31 16.03.2011.

Slika je dokaz VELEIZDAJE .....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije