Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijan Brkić potvrdio:

Izbori za predsjednika HDZ-a 17. srpnja po načelu 'jedan član, jedan glas'

hdz
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/32
23.06.2016.
u 16:55

– Od danas počinje prikupljanje potpisa, svaki kandidat mora skupiti 5000 potpisa, a svaki član može potpisati svakom kandidatu – rekao je Brkić.

– Na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća donesena je odluka da će se provesti unutarstranački izbori po načelu jedan član jedan glas te da će se prvi krug održati 17. srpnja – kazao je Milijan Brkić te dodao da će se birati samo predsjednik stranke.

– Nije bilo riječi o pojedinačnim kandidatima nego o procedurama. Od danas počinje prikupljanje potpisa, svaki kandidat mora skupiti 5000 potpisa, a svaki član može potpisati svakom kandidatu – rekao je Brkić. 

Drugi krug izbora za predsjednika HDZ-a, ako nitko od kandidata u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, održat će se tjedan dana kasnije, 24. srpnja.

U nastavku pratite tijek događaja:

15.45 – Uže Predsjedništvo HDZ-a jutros je, prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, odlučilo da će se novi šef HDZ-a birati po načelu "jedan član – jedan glas" 17. srpnja. Ta je odluka trebala biti formalizirana na Predsjedništvu stranke. Izgleda da su u HDZ-u, ne bude li nekih obrata na Predsjedništvu, postigli konačan dogovor o izboru novog predsjednika i odlučili da se on ipak ne bira na izvanrednom Saboru u roku 30 dana delegatskim sustavom i da se ne ide u odgodu izbora za novog šefa nakon parlamentarnih izbora.

Budući da je kao datum izbora odabran 17. srpnja, izgleda da su u HDZ-u odlučili maksimalno ubrzati izbor novog predsjednika kako bi se nakon toga pripremali za parlamentarne izbore. Izbor predsjednika modelom "jedan član – jedan glas" osigurat će legitimitet novom predsjedniku, ali zahtjeva veću organizaciju. Birat će se samo predsjednik stranke, a redovni izbori u HDZ-u bit će šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

15.45Tomislav Tolušić prvi je napustio sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, javlja N1. Novinarima nije htio otkriti namjerava li se kandidirati za predsjednika stranke.

15.30Članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a Branko Bačić i Franjo Lucić rekli su da bi Andrej Plenković za njih bio najbolji kandidat za predsjednika HDZ-a jer je osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ. – Zasad još nitko nije postao službeni kandidat za predsjednika, a kandidaturu je najavio Andrej Plenković. Mislim da je on osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ, može voditi stranku na načelima demokršćanstva te pobijediti na unutarstranačkim, a još važnije na parlamentarnim izborima – kazao je Bačić novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se odlučuje o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a. Smatra da će članovi HDZ-a u izbornom procesu najbolje prepoznati osobu koja će HDZ voditi do parlamentarne pobjede.

Bačić najboljim drži da se izbori za predsjednika HDZ-a održe što prije, ali da se svim kandidatima omogući kvalitetno predstavljanje članstvu stranke, široj javnosti i biračima. – To bi bila dobra najava i za parlamentarne izbore – kazao je.

Da je Plenković "jako dobar" kandidat za predsjednika, smatra i član Nacionalnog vijeća Franjo Lucić. – Plenković je jako dobar kandidat, ali i svi drugi kandidati su dobri – rekao je. Dobrim kandidatom smatra i Darka Milinovića, ali tvrdi da je po retorici i pogledima Plenković najbolji kandidat. – Siguran sam da je tako, ali svi naši kandidati imaju vrlo visoku vrijednost i svi imaju svoje poglede na ustroj HDZ-a – poručio je Lucić i najavio da će se na Nacionalnom vijeću zalagati da se predsjednik bira po načelu "jedan član – jedan glas".

14.37 –  Uvijek sam među prvima govorio za koga sam, pa sam tako bio i za Pašalića i poslije za Karamarka. Tako ću i sada reći kad vidim kandidate – kazao je Božidar Kalmeta, prenosi N1.

– Uvjeren sam da će HDZ uz pravog kandidata i predsjednika, čovjeka kojeg hoće birači i stranka, pobijediti na idućim parlamentarnim izborima – kazao je Kalmeta novinarima ispred središnjice HDZ-a. Na novinarski upit kako komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da će podržati onog kandidata koji se bude zalagao za promjenu imena Trga maršala Tita, odgovorio je kako to u ovom trenutku nije važno i prioritetno pitanje. Poručio je da ima mnogo drugih važnijih i prioritetnijih pitanja koja muče Hrvatsku, na što bi odgovor trebao imati budući predsjednik HDZ-a.

13.20 – Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović u izjavi za N1 osvrnuo se na novog predsjednika stranke. Na upit tko treba voditi stranku, Hasanbegović je odgovorio: – Onaj tko će, osim krucijalnih stvari, preimenovati Trg maršala Tita.

13.18 – Moje je mišljenje da bi bilo dobro kad bi druge političke stranke na sceni malo od HDZ-a učile što se tiče odgovornosti. A što se tiče kandidata, budite sigurni da će to biti osoba koja će biti najbolja unutar HDZ-a, budite sigurno da će to biti osoba koju će iznjedriti članstvo, nitko drugi, i budite sigurni da će ta osoba u sučeljavanju s gospodinom Milanovićem biti pobjednik, da se nikad više SDP i njegova tiranija ne vrate – rekao je uoči početka sjednice zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

13.10 – Neposredno prije početka sjednice Predsjedništva Darko Milinović obratio se okupljenim novinarima.

– Pobjednici izbora u zadnjih 20 godina, Ante Sanader, Nediljko Dujić, Božidar Kalmeta i ja danas smo se sastali i dogovorili se da će 9. izborna jedinica imati jedinstveni stav. Najprije oko toga da izbori budu ''jedan član jedan glas'', da budu što prije – 10. srpnja ili 17. srpnja – kazao je Milinović za Novu TV i dodao da njih četvero predstavljaju 50.000 članova HDZ-a.

Na pitanje hoće li se on kandidirati za predsjednika stranke, Milinović je rekao da o tome nisu razgovarali. Milinović je pozvao 200.000 članova HDZ-a da ne dopuste da im bilo tko nametne predsjednika. – Neka predsjednik HDZ-a bude onaj tko je 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om. Onaj tko je krvario za HDZ u proteklom razdoblju, samo taj može biti predsjednik – smatra Milinović.

>>Plenković stranku vodi prema desnom centru, a temelj mu je tuđmanizam

Komentara 300

OT
Otto11
10:37 23.06.2016.

Ukoliko se kandidira dr Zlatko Hasanbegović, ja već pod pauzom od posla idem, i učlanjujem sebe, ženu i dijete u HDZ! i nisam jedini takav....

DO
Donald
11:22 23.06.2016.

Osobno bi preporučio Tomislavu Karamarku da se opet kandidira za predsjednika stranke, a uvjeren sam da bi i opet dobio znatan broj glasova članova HDZ-a. Na ponovnu kandidaturu naravno ima pravo, kao i svaki drgi član

DU
Deleted user
10:33 23.06.2016.

... ali zahtjeva... Isusebože Ivana Puljić-Šego, zahtijevati, zahtijeva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije