Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skriveni motivi

Guverner šokirao Vladu, misle da je ovo dokaz da ulazi u politiku

rohatinski, kosor
Pixsell
09.03.2011.
u 20:54

U HDZ-u vjeruju da priče s ulaskom Rohatinskog u HSLS nisu posve bez temelja premda je on to demantirao

Različite ankete Željka Rohatinskog prikazuju kao najpopularniju osobu u javnom životu Hrvatske, a sve češća su i nagađanja o njegovu mogućem političkom angažmanu. U tom se kontekstu sagledava i njegova najnovija odluka kojom je s bankarima i poslodavcima dogovorio novu kreditnu liniju, mimo znanja Vlade. Kabinet predsjednice Vlade Jadranke Kosor smišljao je odgovor na guvernerov potez sve do deset sati navečer i, zapravo, pravo je iznenađenje da su mu išta odgovorili.

Selektivan pristup

A jesu, uz red pohvale što se odvažio na ubacivanje dodatne novčane injekcije, iz Vlade su spočitnuli guverneru da je godinama stajao po strani te se tek sada odlučio na tzv. selektivni pristup i davanje kredita gospodarstvu. Neslužbeno su na račun guvernera pale puno teže riječi, a njegov ovotjedni istup, jednako kao i onaj u Opatiji prije četiri mjeseca, doživljen je kao nož u leđa i nepriličan oblik komunikacije. U HDZ-u su uvjereni da Rohatinski ozbiljno razmišlja o političkom angažmanu te da priče sa HSLS-om nisu posve bez temelja premda je ovaj to demantirao.

Ima poznatih ekonomista, koji su željeli ostati anonimni, kojima također nije dokraja jasna pozadina posljednjih guvernerovih istupa, ali mu ne odriču konzistentnost kad je riječ o potezima iz njegova područja. I danas je, na primjer, Savjet HNB-a donio odluku kojom se daju osnove za pad kamata. Ipak, ni Vladinim ministrima nije jasno što guverner želi postići.

>>Rohatinski daje 6 mlrd. za kredite! Vlada: prije je drugačije mislio

– To što je guverner sada učinio čisti je politički istup – kazao nam je jedan član Vlade.

Javna je tajna da čelni ljudi izvršne i monetarne vlasti ne komuniciraju kako treba, guverner je i ovaj tjedan rekao da se mjesecima nije čuo i vidio s predsjednicom Vlade, dok su u službenim izjavama s Markova trga puno blaži prema Rohatinskom iz jednostavnog razloga što ovise o njegovim rezervama. Nova ministrica financija Martina Dalić požurila je u Saboru reći novinarima kako je s guvernerom nekoliko puta razgovarala telefonom.

Visoke rezerve

Visoke devizne rezerve države, od 10,66 milijardi eura, jedine su odoljele naletu krize i, zapravo, glavni su adut Hrvatske u pregovorima s inozemnim vjerovnicima. Te će rezerve Vladi pomoći da bez javne blamaže i idući tjedan isplati svoje dugove. HNB je posljednje dvije godine intervenirao na tržištu s približno pet milijardi eura, što je prije svega spasilo državu i državni proračun od bankrota. Prije nego što je donesen proračun za 2011. Rohatinski je posljednji put pozvao na promjene te je kazao da s pasivnom ekonomskom politikom, koja se vodi posljednjih godina, Hrvatska ima najviše godinu dana prije sloma tečaja, koji je doživljen kao posljednji čvrsti oslonac.

Optužbe i na guvernera

Njegovo usmjeravanje kredita prema industriji i gospodarstvu pokušaj je da se to izbjegne, ali je pitanje je li sada prekasno? Sindikalac Vilim Ribić danas je optužio guvernera da je predugo čekao, čime je i njega označio kao krivca za izgubljena radna mjesta. Kako se kriza produbljuje, sve je više ekonomista i političara koji vjeruju da je i HNB svojim krutim odnosom prema tečaju dolijevao ulje na vatru.

Dug je, međutim, toliko eskalirao da bi promjena tečaja predstavljala dodatni čavao u lijes dužnika. Inače, guverner je na ovom mjestu do ljeta 2012. te tvrdi da se više nema namjeru kandidirati za treći mandat, već će otići u privatni sektor. Računaju li neki lobistički krugovi računaju s njime kao s ozbiljnim kandidatom za političke vode, brzo će se znati!

Komentara 283

MA
mamba64
21:33 09.03.2011.

Stanovnici Hrvatske tribaju zahvaliti guverneru za ovakvo stanje u hrvatskoj.Ko te proda voljena zemljo dabogda sriće neimao.

UN
Universo
22:40 09.03.2011.

Željko želi i vlast u svoje ruke. Ima para, sad želi moć. Nešto poput Čačića...

ED
Edvard1966
21:20 09.03.2011.

jedva čekam da takav lik vodi našu zamlju, a ne ovi plitkoumovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije