Naslovnica Vijesti Hrvatska

Griješnik ili grješnik? Zašto nije obranbeni, nego obrambeni? Pomažemo vam riješiti dvojbe!

U nedjelju 3. rujna zbog velikog interesa ponovno poklanjamo Hrvatski školski pravopis ili Školsku gramatiku hrvatskoga jezika. Požurite, količine su ograničene! Ne propustite priručnike koje mora imati svaki hrvatski dom!
01. rujna 2017. u 13:58 16 komentara 5372 prikaza
Pravopis
Foto: Večernji list

Večernji list i Školska knjiga u nedjelju 3. rujna ponovno daruju čitateljima Hrvatski školski pravopis ili Školsku gramatiku hrvatskoga jezika!  

sanda ham I GDJE HRVATI GRIJEŠE Profesorica otkriva zašto je OK zanemariti gramatiku na Facebooku

Školska gramatika je jednostavna, pregledna, pisana u obliku pitanja i odgovora, odlična je pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola. Uz ovaj priručnik gramatika više neće biti bauk!

Hrvatski pravopisni priručnik usklađen je sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, kojim je predsjedao akademik Radoslav Katičić. Autori – troje vrsnih jezikoslovaca Stjepan Babić, Sanda Ham i Milan Moguš – usustavili su pregledan, sažet i jednostavan priručnik za učenike, studente ali i sve one koji žele dobru pravopisnu izobrazbu. Ovaj pravopis posve je u skladu s normama Hrvatskoga pravopisa, koji se u našoj javnosti široko primjenjuje.

Požurite, količine su ograničene!

Hrvatski školski pravopis vrlo je praktičan priručnik zato što:

– sažeto prikazuje cjelovit sustav pravopisnih pravila,

– pravila su ustrojena prema praksi koja se već uobičajila,

– razrješuje brojne hrvatske pravopisne prijepore,

– pravila ne opterećuju čitateljevu pozornost.

Nekoliko primjera:

Je li ispravno pisati "grješnik" ili "griješnik"?

Razlikujte: voda može dotjecati, a obala se može doticati!

Jesu li oni koji sude suci ili sudci?

Pjevači paze na glas, a mogu pjevati i naglas.

Može li se bježati "ni od koga" ili "od nikoga"?

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Jania:

    Bravo! Hvala Bogu da ste se odlučili za hrvatski pravopis, a ne za onaj druga Jozića sponzoriran od riječkog dizača utega.

  • Vito:

    Pomažemo vam riješiti dvojbe! ::::::::::::::::: ?????????????????? _______ od 26 milijuna kuna :::::::::::: Evo dokaza kako ne pomažete, nego baš suprotno - učite vaše čitatelje nepismenosti i nepoštovanju službenog hrvatskog jezika, gramatike i pravopisa _____ najžalosnije od svega što ste baš ... prikaži još!š vi - "večernji list" objavili priručnik kako se moraju pisati brojevi u tekstu --- ili 26.000.000 --- ili dvadestšest milijuna --- nikad, ni u kojem slučaju se ne smije miješati brojeve i slova za jednu oznaku brojčane vrijednosti. --- ovo je praktički nepismeno, neobrazovano i službeno nezakonito - 26 milijuna

  • Diorella:

    ne znam kako vi, ali za mene će uvijek biti "griješiti", ali "greška" i "pogreška" i "grešnik"; nekad smo učili brijeg-bregovi, vrijeme-vremena, strijela-strelica i još sijaset primjera "kraćenja ije i je"; silovanje jezika (iz nekoliko razloga) je neproduktivno i zbunjujuće, ... prikaži još! kao i njegovo lomljenje raznim "grješkama", "brjegovima", "sprječavanjima" itd, ma kakvo uporište imalo u "prapovijesti."