Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekuju izvješće

GRECO nezadovoljan jer nema etičkog kodeksa za zastupnike

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.01.2019.
u 10:04

GRECO očekuje da će ga Vlada detaljno izvijestiti o opsegu i širini izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje misle provesti

Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe GRECO objavilo je jučer izvješće o ispunjavanju preporuka vezanih za sprečavanje korupcije među saborskim zastupnicima, sucima i državnim odvjetnicima. Iako su uočeni neki pomaci, iz izvješća se da zaključiti da je Hrvatska na ovom planu još daleko od efikasnog sustava borbe protiv sukoba interesa i korupcije među parlamentarcima i u pravosuđu.

Nužne dorade sustava

GRECO je ovoga puta potpuno zadovoljan kadrovskim jačanjem Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika i aktivnijom preventivnom ulogom tog tijela u odnosu na saborske zastupnike. Napominju, međutim, da su obaviješteni o namjeri Vlade da izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i činjenici da se Povjerenstvo oštro usprotivilo najavljenim promjenama. Podsjetimo, riječ je o zakonu koji bi, sudeći prema izjavama ministra uprave Lovre Kuščevića, mogao rezultirati znatno manjim ovlastima Povjerenstva, a iz GRECO-a poručuju da očekuju da će ih Vlada detaljno izvijestiti o opsegu i širini reforme koju namjerava provesti. GRECO je vrlo nezadovoljan i odgovorom Sabora na preporuku da se donese etički kodeks za zastupnike. Kažu da žale jer Sabor u četiri godine nije uspio donijeti taj dokument i da očekuju “odlučno djelovanje u tom području”.

Djelomično ispunjenima GRECO smatra preporuke vezane uz potrebu transparentnijeg i o politici neovisnijeg izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika. Iako su zakonske odredbe o izboru tih dužnosnika promijenjene, GRECO je samo djelomično zadovoljan učinjenim. Smatraju da su uloge Državnog sudbenog i Državnoodvjetničkog vijeća svedene na puko raspisivanje natječaja i prikupljanja kandidatura za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, odnosno da igraju puku “depozitnu ulogu”, dok je odlučivanje i dalje u domeni politike. Zato očekuju daljnje dorade sustava po kojem se biraju ovi dužnosnici, koje bi trebale osigurati veću transparentnost, ravnotežu utjecaja izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti i ukloniti percepciju nepoštenja ili pristranosti kod ovih imenovanja.

GRECO je zadovoljan naporima Hrvatske da osigura objave imovinskih kartica sudaca, no kako čitav sustav još nije primijenjen, i na tu su preporuku uzvratili da ostaju djelomično zadovoljni.

Zadani ustavni okvir

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zadovoljan je, pak, onim što je Hrvatska učinila na ispunjenju GRECO-ovih preporuka. Kada je riječ o nedonošenju etičkog kodeksa za zastupnike, kaže kako je puno materije koju bi po preporuci GRECO-a trebalo ugraditi u taj kodeks u Hrvatskoj već obrađeno saborskim Poslovnikom i Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, Bošnjaković ističe da je sadašnja Vlada napravila velik iskorak u okviru ustavnih odredbi po kojima se provode ti izbori.

– Naš ustav kaže da predsjednika Vrhovnog suda bira predsjednica RH i to je zadani ustavni okvir. No, dosad nije bilo javnog poziva za kandidate, a ovim izmjenama postupak je učinjen puno transparentnijim – objašnjava Bošnjaković. Podsjeća da zahtjev Opće sjednice Vrhovnog suda da se za predsjednika mogu birati samo suci Vrhovnog suda nije bilo moguće ispuniti.

Niz pitanja za Hrvatsku

Preporuke na temelju kojih je izrađeno ovo izvješće GRECO je donio još 2014. godine i odnose se isključivo na saborske zastupnike i dužnosnike u pravosuđu. Ono što bi Hrvatska trebala raditi kada je u pitanju sprečavanje sukoba interesa i korupcije među ministrima obradit će Peto evaluacijsko izvješće. Da bi ocijenio kako Hrvatska stoji po tom pitanju, GRECO je ovih dana mjerodavnim tijelima u Hrvatskoj poslao niz pitanja na koja bi trebala odgovoriti u sljedećem periodu. Na temelju tih podataka, GRECO će na proljeće izraditi preporuke na temelju kojih će pratiti što Hrvatska radi na suzbijanju korupcije kada su u pitanju premijer i ministri te Ravnateljstvo policije. U okviru tog evaluacijskog kruga vjerojatno će se s pažnjom pratiti i razvoj oko donošenja novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, oko kojeg su zaratili ministar Lovro Kuščević i Povjerenstvo za sukob interesa. U tom tijelu ljutiti su što Ministarstvo nije poslušalo njihove preporuke koje bi im omogućile efikasniji rad, nego je predložilo da im se ovlasti dodatno smanje, da ih se de facto svede na pukog administratora imovinskih kartica. Uz to, nepoznato je i gdje je zapeo sporni zakon, koji je već prošao javnu raspravu, a sada je, po Kuščevićevim riječima, na doradi.     

Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije