Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borba protiv korupcije u Hrvatskoj je zaustavljena, a građani prevareni

Projekt suradnje udruga i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije i sukoba interesa u kojim je došlo do poništenja natječaja pokazuju da je borba protiv korupcije zaustavljena i onemogućena.
28. siječnja 2019. u 13:18 4 komentara 571 prikaza
korupcija
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Povodom zahtjeva da se poništi natječaj iz ESI fondova vrijedan 85 milijuna kuna za projekte suradnje udruga i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije i sukoba interesa u provedbi javnih politika, te učestalih prelazaka iz civilnog sektora u politiku Transparency International Hrvatska ističe da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj zaustavljena i onemogućena, a građani prevareni.

ŠKOLA NA LOŠEM GLASU Diplomirala u samo 17 dana: Otvorena istraga o kupnji diplome

Natječaj iz Europskog socijalnog fonda namijenjen prevenciji korupcije ima za cilj osnažiti građane na lokalnim razinama kako bi prepoznali korupciju i sukob interesa. To je pozitivan pomak u odnosu na dugogodišnja nastojanja da se korupcija smanji. Lokalne razine su mjesta na kojima građani najbolje osjete korupciju na vlastitim primjerima.

- Preletači iz udruga koje proklamiraju borbu protiv korupcije u politiku mnogo su gori od onih političara koji su promijenili političke opcije. Dok su političari prevarili birače koji su izašli na izbore, civilni aktivisti prevarili su građane - navodi predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dodaje kako se pokazalo kako im je jedini cilj u dugogodišnjem plaćenom aktivizmu bio osigurati pozicije s kojih se može preletjeti na političke pozicije kako bi osigurali vlast, moć koja iz nje proizlazi, te vlastitu egzistenciju i buduće privilegije.

Po riječima Budimir pozivanje na borbu protiv korupcije postalo je sredstvo za ostvarenje tog cilja, a ne stvarno angažiranje kako bi se u društvu poticalo volontiranje i pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja i odgovornosti.

Dinamovi igrači zbog tornada zatočeni u zračnoj luci

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • chanchir:

  Korupcijo,ime ti je HDZ

 • Deleted user:

  I to izjavljuje osoba za koju je središnjica TI u DEU izjavila da se lažno predstavlja.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, naslov ovoga članka čisti je, stopostotni i prvorazredni fejknjuz smišljeno plasiran protiv vladajuće koalicije.. U Hrvatskoj da se ne vodi danonoćna borba protiv korupcije?! Kakva gnjusna laž! O, hoće li konačno biti donesen zakon protiv (zlo)namjernog širenja ... prikaži još!a lažnih vijesti. Potreban nam je kao ozeblima sunce.