Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi Statut

Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

dvojezične ploče
Foto: Branimir Bradarić
17.08.2015.
u 14:20

Uvedena je i mogućnost službene korespondencije na manjinskom jeziku, ali je za ostvarivanje toga prava prethodno potrebno tražiti pismeno odobrenje

Većinom glasova danas je Gradsko vijeće Vukovara usvojilo prijedlog izmjena i dopuna Statuta grada Vukovara koji je predložio gradonačelnik Ivan Penava. Za izmjenu Statuta glasovali su vijećnici HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a, dok su protiv bili vijećnici SDSS-a i SNS-a. Vijećnici SDP-a nisu se izjasnili tijekom glasovanja. Osnovne stavke novoga Statuta grada Vukovara jesu da na javnim objektima u Vukovaru neće biti postavljane dvojezične ploče, no omogućeno je intoniranje himne ili svečane pjesme nacionalne manjine, ali obvezno je da to uvijek slijedi nakon hrvatske državne himne.

Uvedena je i mogućnost službene korespondencije na manjinskom jeziku, ali je za ostvarivanje toga prava prethodno potrebno tražiti pismeno odobrenje. Novost je i da će Gradsko vijeće svakoga listopada donositi odluku o tome koliki je stupanj snošljivosti u gradu i jesu li se stvorili uvjeti za proširenje donesenih prava.

– Novi Statut maksimalno moguće prati odluku Ustavnoga suda RH i osnovnu misao suda da je potrebno donijeti odluku koja ne ugrožava prava srpske nacionalne manjine, ali i ne zadire u osjećaje većinskog hrvatskog naroda, rekao je Penava obrazlažući novi Statut. Dodao je i kako do svega ovoga dolazi zbog netočnog Popisa stanovništva, ali i kako se na neke stvari gleda sasvim drukčije iz Zagreba i Bruxellesa nego što na te iste stvari gledaju sami Vukovarci.

– Taj prijedlog će Gradskom vijeću dati mogućnost da prosuđujemo u kojoj mjeri je stupanj snošljivosti u gradu. Prijedlog ide u smjeru dijaloga i razgovora, a ne nekakvih ishitrenih poteza koji bi nas vratili godinama unazad, istakao je Penava. Napomenuo je i kako je prijedlog Statuta bio na stranici grada te da u 18 dana javne rasprave nije pristigla nijedna pritužba. Razmatranje ove podtočke promjena i izmjena Statuta obilježila je burna rasprava tako da je dvoje vijećnika, Biljana Gaća (SDP) i Nenad Bučko (HNS), onemogućilo glasovanje jer su odlukom predsjednika Gradskoga vijeća udaljeni sa sjednice.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić rekao je kako novi prijedlog Statuta pripadnicima srpske nacionalne manjine daje manje prava nego što im je omogućavao Statut iz 2009.

– Apsurd je da Gradsko vijeće ocjenjuje svoje građane. Svuda na svijetu građani ocjenjuju vlast koju biraju i koju financiraju svojim porezima. Tko smo mi da ocjenjujemo snošljivost između građana i tko nas je ovlastio za takvo što – rekao je Drakulić. Odmah na početku rasprave SDP je povukao sve svoje amandmane. Predsjednik vukovarske podružnice Goran Bošnjak rekao je da je to zbog činjenice da je koalicija HDZ-HKS osigurala "odlučujuću ruku" i da je deplasirano predlagati amandmane kada je već sve odlučeno.

– Prava koja se daju pripadnicima nacionalnih manjina dodatno se uvjetuju. Svjesno se ide prema tome da Statut ne bude prihvaćen – rekao je Bošnjak dodajući da je prijedlog manjkav s nizom pogrešaka te da je propuštena prilika koju je Vukovaru dao Ustavni sud RH da se riješi ovo goruće vukovarsko pitanje.

Mišljenja je i kako je vrlo moguće da Gradsko vijeće zbog ovakvog Statuta bude raspušteno. Iz SDP-a su optužili HDZ da oni, kao stranka, stoje iza svega što se događalo u Vukovaru oko dvojezičnosti, a da je jedini razlog bio preuzimanje vlasti. Podijelili su novinarima i popise vijećnika koji su 2009. izglasovali novi Statut kada je mogućnost dvojezičnosti uvedena u gradsku upravu, a kada za to nije bilo uvjeta. Tada su te izmjene izglasovali vijećnici HDZ-a, SDSS-a i HSP-a.

Komentirajući događanja s današnje sjednice vijeća, predsjednik Igor Gavrić rekao je da je Statut donesen u skladu sa zakonom te da stoga ne očekuje raspuštanje Gradskog vijeća od Vlade.

– Novim Statutom prava nacionalnih manjina maksimalno se poštuju – poručio je Gavrić. Nakon donošenja Statuta, vijećnici SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a napustili su vijećnicu tako da su na raspravi o donošenju proračuna za 2016. godinu sudjelovali samo vijećnici HDZ-a i HKS-a.   

>> HDSSB podržava prijedlog Statuta grada Vukovara

Komentara 564

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:40 17.08.2015.

Nakon ispaljenih 1,5 milijuna granata na grad, i ubijenih preko 4000 Vukovaraca, samo debelokošci bez srama i obzira poput Srba mogu nešto tražit u Vukovaru.

IV
ivica.vranjic
14:48 17.08.2015.

To smo rjesili! Sad jos izgraditi zid visine osam metara prema srbiji i mir!

MN
ma_nemoj
14:43 17.08.2015.

Odlična vijest iz Vukovara, čestitke Hrvatima Grada heroja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije