Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža Gavrilovića i Hrvatske u SAD-u

'Građani Petrinje očekuju da država konačno prijeđe preko Kupe i da zakon počne funkcionirati'

Vladimir Demetrović
Marko Prpić/Pixsell
23.02.2016.
u 20:49

Čudno nam je da Republika Hrvatska ne štiti svoju imovinu - 198,5 milijuna eura i 448 nekretnina

Državno odvjetništvo angažiralo je francuske odvjetnike da zastupaju Republiku Hrvatsku u arbitraži koja će se od 7. do 16. ožujka održati u Washingtonu, te je zamjenik državnog odvjetnika Boris Koketi pozvao za svjedoke jednog poslovođu u trgovini i zapovjednika Policijske postaje Petrinja iz 1995. godine, u sporu koji zbog 198,5 milijuna eura  i 448 nekretnina pokrenuo Georg Gavrilović.  Zbog toga su bivši radnici "Gavrilovića" i građani Petrinje zabrinuti i to kako se DORH pripremio za tu arbitražu smatraju ogromnim propustom jer je riječ o arbitraži i imovinskom sporu iznimno važnima ne samo za Petrinju, već i državu, ustvrdio je na konferenciji za novinare u Ilici 8 u Zagrebu, Vladimir Demetrović, kojeg je 1995. godine Vlada imenovala direktorom "Gavrilovića", ali mu Georg i Greta Gavrilović nikad nisu dopustili pristup radnom mjestu. 

 Inače, DORH je pokrenuo istragu protiv Georga Gavrilovića zbog sporne uplate 3,3 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka 1991. pri spornoj kupnji tvornice Gavrilović. - Čudno nam je što Republika Hrvatska ne štiti svoju imovinu i svoja financijska sredstva. Država je bila vlasnik tvornice Gavrilović koja je bila okupirana i 1995. od Georga Gavrilovića jer direktoru nikad nije bilo omogućeno da uđe u njen prostor – ustvrdio je Demetrović. Osim novinara, saslušao ga je i saborski zastupnik Ivan Sinčić iz Živog zida.  Država nije mogla doći do svoje dokumentacije i imovine, niti se mogao pokrenuti rad, a niti je uplaćeno 3,3 milijuna njemačkih maraka, tvrdi Demetrović.

'Upitno je kako su nastali dokumenti temeljem kojih je Gavrilović ušao u posjed nekretnina'

- Upitno je uopće kako su nastali dokumenti temeljem kojih je gospodin Georg Gavrilović ušao u posjed određenih nekretnina. Postoji niz nezakonitosti i kriminalnih radnji u postupku proglašenja stečaja. Samo jedan primjer, poduzeće kćer Gavrilović Transport. Objavljen je stečaj s argumentom da je to poduzeće iskazalo velik gubitak u protekloj godini svoga poslovanja. A tada to poduzeće nije ni postojalo!? Tako da ni nije moglo iskazati gubitak! I Državna revizija je u svome nalazu potvrdila da sve vrvi kriminalom. Niti jedan pravosudni organ Republike Hrvatske nije pokrenuo bilo koji proces. Bio je jedan pokušaj, ali dolaskom vlade SDP-a i taj je pokušaj obustavljen i povučena je tužba radi poništenja pretvorbe tvornice Gavrilović. Čudno je da RH iako ne pokreće sudske sporove pristala je da je francuski odvjetnici zastupaju u američkoj arbitraži koju traži gospodin Georg Gavrilović koji je američki državljanin i to temeljem ulaganja kapitala.  Ima li tu sukoba interesa i pristranosti, o tomu ne bi raspravljao ali bi se duboko zabrinuo. Radi se o čistom novcu, 198,5 milijuna eura i nekretninama, u međuvremenu devastiranim, vrijednim oko 600 milijuna eura. Sabor raspravlja o tomu kako namaknuti pola milijuna eura duga, a ovdje se razbacuje s tolikom imovinom i prijeti da mora isplatiti gotov novac kao obeštećenje. To nam je nerazumljivo i nejasno. Očekujemo da Republika Hrvatska konačno postane domovina i da počne štititi svoje građane i svoju imovinu - rekao je Demetrović čudeći se kako to da nitko od bivših direktora iz devedesetih nije pozvan da svjedoči. 

Rekao je i da je Garilović dobivao bespovratna sredstva od Republike Hrvatske za revitalizaciju toga područja iz Fonda za razvoj, ali da nijedan poslovni plan nije profunkcionirao, ali sredstva nije vratio, a ni država nikad nije provjeravala u što su utrošena. Isto tako onemogućen je ulazak u srednju i osnovnu školu dok đaci nemaju gdje obavljati praksu, a tvornica Gavrilović je istodobno dobila od države novce za praksu i edukativni program vezano za proizvodnju hrane. - Zbog toga, ne da smo izgubljeni nego nam ništa nije jasno. Očekujemo da država Hrvatska konačno pređe preko Kupe i da zakon počne funkcionirati. Postoje dokumenti o nizu kaznenih djela. Kako je moguće da usred rata trgovački sud sa sjedištem na okupiranom području registrira tvrtku!? - rekao je Demetrović i na upit o transparentu s imenima Franje Gregurića i Žarka Domljana na prosvjedu bivših radnika Gavrilovića rekao kako je poznto da su premijer i predsjednik Sabora bili pokrovitelji te transformacije u Petrinji. 

Demetrović se pitao i što su nam, kad imamo stručnjake na našem Pravnom fakultetu, trebali francuski odvjetnici koji ne razumiju tu problematiku a i pitanja koja su njemu postavljali bila su neumjesna i neprimjerena situaciji. Pita se zašto su drugoj strani dostupni svi podaci, a našoj koja brani imovinu Republike Hrvatske sve je pod velom tajni i nedostupnosti. 

>>Gavrilović: Sve ću objasniti, Šale: Ne bih odustao od tužbe da je Linić nije povukao

>>Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

Komentara 10

Avatar Idler 3
Idler 3
22:45 23.02.2016.

...saslušao ga je i saborski zastupnik Ivan Sinčić iz Živog zida ??? Velki pravni i saki drugi stručnjak za sve i sva....i onda se čudimo navodima iz teksta ?!

DO
doktorica
23:31 23.02.2016.

Vladimir Demetrović, kojeg je 1995. godine Vlada imenovala direktorom "Gavrilovića", ali mu Georg i Greta Gavrilović nikad nisu dopustili pristup radnom mjestu.....sada bi bio tajkun u tzv.privatizaciji kao što su svi direktori tvrtki postali koji su jedini mogli postati vlasnici i sve je to bilo zakonski.A te je zakone 80-tih krojila vlada koja je dozvolila tu pljačku. I umjesto da se poništi ta privatizacijatj.pljačka nikome ništa....

LI
lipa75
23:17 23.02.2016.

Obitelj Gavrilović je obeštećena davno prije 90-ih i na firmu nije mogla polagati nikakva prava. Ne znam tko je tu lud ako misli da je 91. za 3,3 mil. maraka mogao kupiti većinu firmi iz holdinga Gavrilović. Da stvar bude još gora sada čitam da niti to nisu platili. Gavrilovići trebaju platiti državi ometanje posjeda za sve ove godine, i izgubljenu dobit. Ako država izgubi ovaj spor onda smo stvarno jadni. I još nešto, obvezno pred pravdu izvesti one koje su obitelji Gavrilović omogućili nelegalno korištenje tvornice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije