Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP PRIJETNJAMA

Govor nasilja mora stati

20.11.2008.
u 20:09

Nakon što je u pritvoru noć proveo Igor Cvitanović, koji je prijetio novinarima lista Story, a oni ga prijavili, nametnulo se pitanje hoće li se nešto slično dogoditi i dopredsjedniku Dinama Zdravku Mamiću.

Cvitanović pušten iz pritvora

Cvitanovića na izlasku iz zatvora dočekala supruga

SPoznati koji su napadali novinare

Tko to voli šonje u našem nogometu

On je sucu Vladi Svilokosu, nakon što je Dinamo u Rijeci izgubio utakmicu, zaprijetio javnim izjavama u kojima se kleo u djecu da se neće smiriti dok “Svilokosu ne dođe glave”.

Nisam toliko lud
Dan nakon toga Mamić tvrdi da Svilokosu nije prijetio fizički, jer da nije toliko lud, te da nitko ne bi fizički prijetio javno... No, Mamić je zapravo i danas ponovio prijetnje.

– Nogometni sam djelatnik, prilično moćan i kad Svilokosu bude teško, potrudit ću se da mu bude još teže. Nije on Rijeci poklonio pobjedu, nego nas je kartonirao u Vinkovcima i na Kantridi, to radi sustavno i tako režira prvenstvo – zaključio je Mamić. No, da bi policija i Državno odvjetništvo pokrenuli neki postupak, osoba kojoj se prijeti mora to prijaviti. Bez prijedloga onoga kome se prijeti Državno odvjetništvo nije ovlašteni tužitelj. Svilokos o tome što će poduzeti tek razmišlja, jer, očito, nije lako zamjeriti se osobi koja je tako moćna u nogometu, pa to i sam ističe, kao što je to Mamić.

Sudac Svilokos dobio je od kontrolora suđenja vrlo dobru ocjenu, 8,3, a o napadima Zdravka Mamića doznao je iz medija.

– Nije me izravno napao u Rijeci, nismo se ni vidjeli. Kad sve pročitam, vidjet ću što dalje. Obitelj mi je u šoku. Konzultirat ću se kad sve stavim na stol i vidjeti hoću li ga prijaviti. No, meni je svega dosta. Mamić ima takve promjene raspoloženja, prije godinu i pol javno je rekao da sam najpošteniji, da me želi za kućnog prijatelja, a sad prijeti. Prvi put sam suočen s ovakvim riječima. Sve to utječe na moju obitelj i ne znam kako dalje – rekao je Svilokos. Mamića se može prijaviti Disciplinskoj komisiji HNS-a, ali udruga to neće učiniti, to može sam Svilokos ili netko drugi.

Moguća suspenzija
Bude li prijavljen, zbog nesportskog ponašanja mogao bi dobiti kaznu od šest mjeseci zabrane obavljanja funkcije.

Što o prijetnjama kaže Kazneni zakon? Prema tim odredbama, dvije su vrste prijetnje. Za blaži oblik može se dobiti novčana kazna ili do šest mjeseci zatvora, a ako se prijeti smrću ili batinama, ili pak da će se nekome uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, u zatvoru se može odsjediti i godinu dana. Dakle, Mamić se vara ako misli da je kažnjiva samo fizička prijetnja. Naravno, to su maksimalne kazne, a suci u ovakvim slučajevima obično ostaju na novčanoj ili uvjetnoj kazni. No, svega toga nema ako žrtva ne pokrene postupak. Ovdje je očito problem u Dinamu i Nogometnom savezu, koji bi morali reagirati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije