Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarska kriza

Goran Marić pred dupkom punom dvoranom predstavio knjigu 'Slom lažnog proroštva'

goran marić, promocija
Foto: Tea Romić
1/5
20.05.2015.
u 21:30

Među gostima bili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te potpredsjednici Dragica Zgrebec, Tomislav Čuljak i Željko Reiner, ali i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko...

HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić predstavio je večeras u zagrebačkom hotelu Westin knjigu Slom lažnog proroštva, u kojoj iznosi svoje viđenje uzroka i razmjera gospodarske krize u Hrvatskoj, ali i detektira krivce za loše stanje gospodarstva. Rijetko se kad ovoliki broj okupio na promociji jedne knjige, ali osim samog broja gostiju, posebno je zanimljiva bila njihova struktura.

Među gostima bili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te potpredsjednici Dragica Zgrebec, Tomislav Čuljak i Željko Reiner, ali i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali i gradonačelnici nekoliko drugih gradova, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, generali Miljenko Galić, Damir Krstičević, Milenko Filipović te Mladen Markač, akademici Zvonimir Baletić i Ivan Aralica, a veliki je pljesak dobio i Đuro Glogoški, jedan od neformalnih vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici.

Autor knjige Goran Marić kaže da je knjigu odlučio napisati kad mu se učinilo da je "poremećaj veći nego što bi trebao biti".

Moje pisanje je smanjivanje duga Hrvatskoj – priznao je Marić.

Kolumnist Večernjeg lista Nino Raspudić morao se osvrnuti na broj i strukturu uzvanika, što, kaže, govori o relevantnosti knjige u kojoj Marić kritizira nepromišljeno uvođenje PDV-a, pretvorbu i privatizaciju, sanaciju i prodaju banaka, monetarnu politiku HNB-a..

– Knjiga je mučna i uznemirujuća, u nekim stvarima šokantna, ali i vrlo argumentirana. Ipak, ona ostavlja prostor nade jer dobro detektira uzroke krize, ali i nudi recepte za njezina rješenja. Podignut će puno prašine jer detektira krivce. Ovo je bacanje rukavice u njihovo lice i bio bi minimum pristojnosti da odgovore – tvrdi Raspudić.

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević vjeruje da Marić u knjizi iznosi neoborive argumente, poput onoga da je Hrvatska od 1994. do 2014. godine ukupno ostvarila čak 900 milijardi kuna minusa u vanjskotrgovinskoj bilanci, ali i da jedan poduzetnik koji je utajio 500 milijuna kuna nije doživio porezni nadzor.

– Knjiga kritički i otvoreno suočava čitatelja s uzrocima i razmjerima katastrofalnog stanja hrvatskog gospodarstva, čemu je kumovalo lažno proroštvo, čiji su vinovnici lažni proroci, koji su sudjelovali u donošenju loših političkih odluka i krivih ekonomskih procjena. Marić ne dopušta čitatelju da odahne od gospodarskih muka. Ovo je hrabro i odvažno svjedočanstvo – kazao je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović Marićevu knjigu opisao je kao "tešku kriminalnu priču iza hrvatske pretvorbe i privatizacije".

>> HDZ-ovac Goran Marić je 'šampion' po broju klikova na stranici Sabora

Komentara 49

Avatar mirica19
mirica19
21:59 20.05.2015.

Konačno se počinje pisati i pričati o gospodarstvu. Bilo je i vrijeme!

VE
verakruz
06:19 21.05.2015.

Ovo je početak jedne revolucionarne priče. U knjizi, koliko sam načuo od prijatelja koji ju je pročitao, ima dokazanog materijala za jedno tri - četiri puna Remetinca. Odmah! Najtoplije se nadam da će se neki ljudi naći iza brave, iako to nije poanta ove knjige. I da će im se oduzeti sva nelegalno stečena imovina, naplatiti utajeni porezi, i to sve sa kamatama. Bravo Gorane Mariću.

DU
Deleted user
22:13 20.05.2015.

Hm, predsjednik Sabora i SDP-ovac G. Leko je krem-HDZ-a. Vi ljevičari ste zbilja izgubili busolu kao i vaš premijer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije