Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teza digla prašinu

Goldstein izazvao struku na 'okršaj': Je li Tito bio antifašist i nakon 1945.?

tito pozira kiparu
Foto: Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
1/6
25.03.2015.
u 17:58

Ivo Lučić: 
Antifašizmu je rok istekao i danas se mora govoriti o antitotalitarizmu

– Žao mi je to reći, ali mislim da se Slavko pogubio u svojim komentarima novije hrvatske povijesti – odgovorio nam je Dražen Budiša na pitanje što misli o izjavi poznatog povjesničara i publicista Slavka Goldsteina da antifašizam danas ne možemo braniti Titovim imenom jer Tito nakon rata, odmah 1945., više nije bio antifašist zato što je uveo Staljinove metode. To da je Tito antifašist bio samo te četiri ratne godine, Goldstein je kazao na subotnjoj osnivačkoj skupštini Antifašističke lige i njegove riječi izazvale su negodovanje okupljenih.

Komunistički spin

– Svaki realan uvid u jednu ostrašćenu ideologiju izaziva negodovanje jer se slika stvarnosti ne poklapa s onom izmišljenom slikom. A zapravo, Tito je bio staljinist i prije 2. svjetskog rata jer ga je Kominterna, odnosno Staljin, imenovala sekretarom partije i kao NKVD-ovac u Rusiji je sudjelovao u Staljinovim čistkama. Antifašizam je prije svega komunistički spin i osnivanje Antifašističke lige samo je pokušaj jedne skupine ljudi da zauzme moralno superiornu poziciju te da si osigura neku društvenu funkciju i još neka društvena sredstva. Antifašizam je samo negacija fašizma. Hrvatska danas mora napraviti iskorak jer je antifašizmu rok istekao i danas se mora govoriti o antitotalitarizmu – kazao je povjesničar Ivo Lučić ironično dodajući da bi antifašisti zbog izrečenog i samog Goldsteina mogli proglasiti fašistom jer, kako je kazao, ako su Solženjicina mogli proglasiti fašistom samo zato što je otkrio gulage, moglo bi se to dogoditi i Goldsteinu zato što je izrekao da je Tito bio staljinist.

Povjesničar Hrvoje Klasić rekao je pak da je i Staljin bio antifašist te da biti staljinist ne znači da više niste antifašist.

– Tito je bio dosljedan antifašist i '41. i '45. i kasnije jer je uspostavljao diplomatske odnose sa svim zemljama osim s Francovom Španjolskom. Tito je bio i ostao dosljedan antifašist do kraja svog života. U prvoj fazi svog vladanja on je zaista bio staljinist, ali se 60-ih i 70-ih odmaknuo od staljinizma. On nije bio diktator i Tita iz '45. ne može se uspoređivati s Titom iz 60-ih i 70-ih – rekao je Klasić. Čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin drži da antifašizam i Tita nitko ne treba braniti jer su antifašizam i Tito neraskidivo vezani. Istaknuvši da je Tito zbog svojih djela ostvario ogroman ugled u svijetu, naglasio je:

– Tito je bio antifašist do kraja života. Tito i antifašizam su nedjeljivi.

Perica: Borio se za – vlast

A osvrćući se na Goldsteinov istup, Đuro Perica je rekao:

– Na neki način mogao bih izraziti ljudsko zadovoljstvo da se jedan od njihovih povjesničara sjetio pravog činjeničnog stanja. Čestitam Slavku da je smogao snage reći to. Podržavam njegovu izjavu, no Tito je bio borbeni vođa protiv okupatora jer se borio za vlast. A to da se bivši komunisti pozivaju na antifašizam, smiješno je. To su dva pola istog zla. Kad antifašist kaže da je komunist, smiješno je. I obrnuto. Pa komunisti su se služili istim metodama kao i fašisti.

>>Čega se doista boje u Antifašističkoj ligi Hrvatske?

>>Slavko Goldstein: Tito bio najuspješniji vođa protiv fašizma u Europi

>>'Tito i Tuđman najbolje su što je Hrvatska u tim razdobljima povijesti imala'

Komentara 396

MS
mare_split
18:04 25.03.2015.

Previše je tog zla na ovom portalu! Ubojica je ubiojica i kada je 'antifašist', asigurno je ubojica jer je komunist ... ili je drug zločinac, 'cvjetić' 'ljubičica'?

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
18:21 25.03.2015.

Največi zločinac, agresor i genocidaš je Milošević

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
18:07 25.03.2015.

jugoslavenski komunisti likvidirali su hrvatske komuniste na čelu s andrijom hebrangom ..... hebrangu jednostavno nije bilo normalno srijem pokloniti bilo kome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije