Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJAN POPIS

Gdje plaćati režije? Nisu svugdje naknade iste, evo gdje su najniže, a gdje najviše

Osijek: Građani plaćaju račune u Gradskoj blagajni koja se nalazi u Podhodniku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
23.01.2024.
u 18:18

Negdje postoji i mogućnost plaćanja bez naknade za određene ugovorne partnere.

Plaćanje računa za režijske i druge troškove danas je olakšano zbog raznolikosti dostupnih opcija i mjesta na kojima se transakcije mogu obaviti, no razlika je u iznosima naknada koje ćete pritom platiti.

Jedno od tradicionalnih mjesta za plaćanje računa je Financijska agencija (FINA). U njihovim poslovnicama možete platiti račune gotovinom ili karticom. Naknada za gotovinsko plaćanje varira. iznosi 0,64 eura za iznose do 34,44 eura, dok je za veće iznose 1,85% uplaćenog iznosa, s maksimalnom naknadom od 12,61 eura. Kartično plaćanje nosi naknadu od 0,36 eura po računu, s dodatnim postotkom za određene kartice, piše N1.

Hrvatska pošta također pruža usluge plaćanja računa. Naknada za račune drugih davatelja usluga iznosi 3,32% od uplaćenog iznosa, s minimalnom cijenom od 0,66 eura i maksimalnom od 13,27 eura. No, postoji i mogućnost plaćanja bez naknade za određene ugovorne partnere, što možete provjeriti na njihovoj web-stranici.

Poslovne banke potiču klijente da koriste mobilno ili internet bankarstvo za plaćanje računa. Svaka banka ima vlastiti cjenik naknada za plaćanja mjesečnih obveza, nudeći pritom i jednostavnije mogućnosti poput trajnog naloga ili izravnog terećenja.

VEZANI ČLANCI:

Tisak d.d. i trgovački lanci poput Konzuma nude također opcije plaćanja računa. U Tisku napominju da se na njihovim kioscima mogu platiti svi računi osim onih ispisanih rukom i u najvišem iznosu od 1000 eura. Naknada iznosi 0,53 eura po računu, bez obzira na iznos računa. Za račune nekih partnera Tiska, čiji popis možete vidjeti OVDJE, moguća su i plaćanje uz povoljniju naknadu.

Konzum je bio prvi trgovački lanac koji je još 2009. u svojim prodavaonicama uveo mogućnost plaćanja računa za režijske trškove. Naknada za plaćanje računa isključivo s 2D barkodom je 0,53 eura, a popis Konzumovih partnera za koje se obavlja plaćanje računa po povoljnijoj naknadi pogledajte OVDJE.

Plaćanje režijskih računa moguće je i u prodavaonicama Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL), gdje naknada iznosi 0,26 eura po računu, ali moguće je samo plaćanje gotovinom. U prodavaonicama trgovačkih lanaca Tommy i Studenac naknada za plaćanje režijskih računa, također samo gotovinom i samo onih s barkodom, iznosi 0,38 eura po računu, piše N1.

Benzinske postaje poput INA-e i Petrola (Croduxa) omogućuju plaćanje računa gotovinom na njihovim prodajnim mjestima, uz specifične naknade. Na prodajnim mjestima INA-e računi s 2D barkodom mogu se platiti samo gotovinom uz naknadu od 0,33 eura po računu. Na prodajnim mjestima Petrola i Croduxa također je moguće isključivo gotovinsko plaćanje računa s 2D brakodom, a naknda iznosi 0,26 eura, s tim da najveći iznos jednog platnog naloga može biti 929,06 eura, odnosno nekadašnjih 7.000 kuna.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
19:55 25.01.2024.

AirCash.... 0 naknade za plaćanje računa, plus toga uzmete Mastercard i ne plaćate godišnju naknadu kao u banci za kreditnu karticu... plus toga podržava google pay pa sa mobitelom možete plaćati... ove banke su užas koliko naknada uzimaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije