Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTEM SMS PORUKA

Oprez, pojavila se još jedna prijevara! Hrvatska pošta: Nemojte otvarati poveznice

Zagreb: HP upozorava na SMS prijevaru!
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.01.2024.
u 12:45

"Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost", napominje Hrvatska pošta

Hrvatska pošta upozorila je kako se putem SMS poruka širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Građanima je poručila da ne otvaraju poveznice koje se nalaze u lažnim SMS porukama jer se time izlažu riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. 

"Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja", napominje Hrvatska pošta. 

Također, ističe se kako su lažne poruke i obavijesti prepoznatljive po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici, pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika. Uz to, napominje se kako je posta.hr službena domena Hrvatske pošte.

HP upozorava na SMS prijevaru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ranije danas, podsjetimo, na prijevaru je upozorila i Hrvatska narodna banka (HNB). Istaknula je kako je od građana zaprimila informacije o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Također, građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

"Naglašavamo da Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja", istaknuo je HNB te dodao kako su prijevare najčešće usmjerene prema populaciji starije životne dobi.

"Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske", dodaje se. 

VIDEO Riječki policajci zapeli u snijegu između Grobnika i Platka

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
13:43 22.01.2024.

Naravno da je prevara, HP ne isporuči paket ni kad je adresa točna!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:52 23.01.2024.

Mobilni operater je dužan spriječiti ovakve masovne cirkularne poruke. Za tako nešto ima i sredstva i stručnjake. Za početak odakle dolaze takve poruke koje mobilni operater pušta u cirkulaciju? Kako se to dešava učestalo treba posjetiti operatera i priupitati ga o čemu se radi i zašto takve zlonamjerne poruke pušta kroz sustav. Operater s licencom treba obavijestiti policiju ako nije sam u stanju otkloniti ovakve prijetnje. A HAKOM bi trebao poduzeti svoje također.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije