Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARON DO DNA
Povratak na članak

Povijesni uspjeh u Crvenom jezeru: 'Ovo mogu samo likovi u legendama'

Ronilac Frederic Swierczynski zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno što se nitko do sada nije usudio.

Komentari 2

ZD
zdepar
19:38 07.05.2017.

i jesu li uspjeli pronaći i podići božin rejting

VL
VV
Vrana Veritas
11:09 08.05.2017.

Zgodna speleološka ronilačka obljetnica. Čestitke Fredericu Swierczynskom na poduhvatu, zaronom na dno (kraškog) 245 m. dubokog Crvenog jezera kod Imotskog! Možda je mala digresija, ali prigoda je i za kratki nacionalno povijesni podsjetnik: davne 1972. godine zagrebački speleolozi, koji su već uveli speleo-ronjenja još šezdesetih god., H. M. Joe, Kruščica, u isto kasno proljetno doba godine, ali 72., zatekli su se na tom istom, Crvenom, ali i povezanom Plavom jezeru, planirajući sa domaćim pomagaćima, pored ostalog i mogućnost daljnjeg istraživanja oba jezera, upravo i speleo-ronjenjem. Međutim tada, netom nakon sloma Hrvatskog proljeća u Zagrebu, u daljnjem pokušaju ostvarivanja demokracije i nacionalnih sloboda od totalitarizma, Crveno i Plavo jezero i speleološka rekognosciranja su tom prigodom, bili, tek baza -paravan, za "monitoring" imotske krajine, na proputovanju i daljnjoj obradi Hercegovine (Široki brijeg, Blidinje) i Bosne, Bugojno, sve do Jajca. Misija je imala primarnu zadaću procjene reakcije domicilnog stanovništva na represiju političke policije iza neuspjeha Maspoka u gušenju demokracije, masovna uhićenja, zlostavljanja, politički progoni, te sukladno snimci terena odabir mogućeg daljnjeg (disidentskog), djelovanja. Uslijedila je zbog premreženosti doušničkog sustava ("Lex Perković"), te šuma na inozemnom kanalu, tragedija u srpnju na Raduši kod Bugojna. uporedo i Crni rujan u Olimpijskom selu na Izraelsku momčad u Muenchenu, te 1972., Brojna uhićenja, progo

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.