Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Fenomen prešao BiH: Međugorje korak do priznanja?

Pri Kongregaciji za doktrinu vjere osnovano je međunarodno povjerenstvo za ispitivanje Međugorja, priopćio je danas ured za tisak Svete Stolice.
17. ožujka 2010. u 13:32 34 komentara 12 prikaza
međugorje
Foto: Arhiv VL
Pogledajte galeriju 1/4

Međugorje je od jučer bliže službenom priznanju. Pri Kongregaciji za nauk vjere osnovano je međunarodno povjerenstvo za ispitivanje Međugorja, priopćio je jučer Ured za tisak Svete Stolice, čime se Vatikan službeno odlučio pozabaviti međugorskim fenomenom.

Biskupov osobni stav


Vatikan je za predsjednika istražne komisije, sastavljene od kardinala, biskupa, svećenika i stručnjaka, odlučio postaviti kardinala Camilla Ruinija, bivšeg predsjednika Talijanske biskupske konferencije. Komisija ima zadaću svoju analizu iznijeti Kongregaciji za nauk vjere koja će, pak, obznaniti svoje mišljenje o međugorskom fenomenu. Zasad se ne zna tko su članovi komisije, odnosno je li u njoj mostarski biskup Ratko Perić te drugi predstavnici bosanskohercegovačke ili hrvatske Crkve. Pitali smo to šefa Ureda za tisak Svete Stolice oca Federica Lombardija.

– Nije obznanjen sastav međunarodnoga povjerenstva, već samo da su u njemu osim kardinala, biskupa i svećenika i teolozi i stručnjaci za takve fenomene. U komisiji će biti oko 20 osoba – rekao nam je Federico Lombardi. Na pitanje koliko će trajati rad te komisije, kazao je kako „nije određeno dokad ona treba izučavati i svoje analize prenijeti Kongregaciji za nauk vjere”.

– Rezultat svog istraživanja treba isključivo iznijeti Kongregaciji za nauk vjere, koja će na kraju iznijeti svoje mišljenje – kaže Lombardi.

O tome zašto je Vatikan odlučio osnovati međunarodnu komisiju za izučavanje međugorskog fenomena, rekao je: – Međugorje je prešlo granice Bosne i Hercegovine. Posljednju izjavu o međugorskom fenomenu dala je Jugoslavenska biskupska konferencija (u Zadru 1991., op. p.), koja više ne postoji. Kako je fenomen postao širi, osnovana je međunarodna komisija.

Podsjetimo kako je papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone kazao da su ocjene Ratka Perića o navodnim ukazanjima Gospe u Međugorju biskupova osobna mišljenja. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar rekao nam je kako se dogodilo ono o čemu se dulje vremena govorilo – da će Vatikan imenovati međunarodno povjerenstvo.

– Za nas to nije iznenađenje. Toj se viješću radujemo i spremni smo za svaku suradnju. U Međugorju se ništa ne događa tajno, sve je dostupno javnosti. Svatko dobronamjeran i tko je zainteresiran za fenomen Međugorja može se osobno uvjeriti što se događa. Kad je posrijedi Hercegovačka franjevačka provincija, odnosno župa koja je povjerena ovoj provinciji, mi smo apsolutno otvoreni za svaku vrstu suradnje, spremni smo pomoći u njihovu radu i dati im informacije koje budu tražili od nas – kaže Sesar.

Najživlje čestitke

Apostolski nuncij u BiH Alessandro D’Errico izvijestio je interno biskupe BiH na zasjedanju u Mostaru o odluci Svete Stolice.

– Osobno smatram da je za Božju crkvu, koja je u Hercegovini, ovo razdoblje posebne milosti. Dana 23. siječnja bio je žarko očekivan pohod kardinala državnoga tajnika, uza sudjelovanje tolikih civilnih uglednika te tolikih biskupa i svećenika; sada su ovdje svi biskupi Bosne i Hercegovine i delegati različitih biskupskih konferencija; domalo će se održati zajedničko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije i one iz Bosne i Hercegovine. I dodatno, upravo je danas stigla vijest, koja je mostarsku biskupiju stavila u središte javnosti svijeta: Sveti Otac odlučio je uspostaviti Međunarodno povjerenstvo o fenomenu Međugorja koje će biti na najvišoj razini, a u koje je pozvao kardinale, biskupe i stručnjake da se priključe – kaže D’Errico.

– Dakle, za sve što Božja ruka piše za ovih mjeseci, želio bih izreći monsinjoru Periću – i preko njega hercegovačkim biskupijama – najživlje čestitke, u sigurnosti da će i po ovim crkvenim događajima još više biti produbljene veze vjernosti i odanosti Svetom Ocu i Apostolskoj Stolici – rekao je jučer u Mostaru D’Errico.

Vatikanska odluka da osnuje vlastito povjerenstvo ponovno je uzburkala duhove oko Međugorja jer tim se potezom, očito, međugorsko svetište izmješta iz ruku mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića, koji je ogorčeni protivnik navodnih ukazanja. S druge strane, Vatikan se upravo svojim autoritetom koristi za nova ispitivanja i istraživanja poslije gotovo tri desetljeća otkako je šestero vidjelaca posvjedočilo da je vidjelo Blaženu Djevicu na hercegovačkom kršu.

Mnogo toga neće trebati istraživati posv

Mnogo toga neće trebati istraživati posve otpočetka

Ova odluka Vatikana dugo je očekivana jer je bila najavljivana i tu nema mnogo iznenađenja za nas – rekao nam je hercegovački franjevac fra Ivan Dugandžić, koji je sudjelovao u radu Komisije BKJ, koja je iznjedrila poznatu “Zadarsku izjavu”.

– Nešto će se vjerojatno prikupljati i istraživati otpočetka, ali kako je mnogo toga temeljito urađeno, vjerujem da će se upotrijebiti i ta građa u radu komisije – kaže fra Dugandžić i misli da će biti mnogo susreta, ali ne samo s vidjelicama nego i s pastoralnim radnicima, župljanima i drugim svjedocima.

ptičja gripa
Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • kreont:

  Bog je u svakome od nas. Svatko od nas je Božji Hram. Svi smo mi božja djeca. Ako Vam trebaju kipovi i slike da biste povjerovali u Boga koji je u Vama i oko Vas tada niste vjernik.

 • bomba:

  Vatikan osnovao povjerenstvo za ukazanja u Međugorju Gluposti, crkva ne može dokazati sa sigurnošću postojanje boga. Onog dana kad crkva dokaže postojanje boga više se neće zvati vjera i govoriti ja vjerujem da bog postoji, nego će to biti u ... prikaži još!u matematičkom žargonu rješena jednađba sa jednom ili više nepoznatih. Kako onda oni mogu osnovati povjerenstvo o ukazanju u Međugorju? Tko je kompetentan za te stvari i na koji se način vrši istraživanje? Moje je da vjerujem ili ne vjerujem da se gospa ukazala, kakvu god oni odluku donijeli ja ću ostati doslijedan sebi i moja je stvar hoću li vjerovati ili ne.

 • prazankufer:

  Da ste jednom bili u medjugorju nikada vishe tamo nebiste otishli !