Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europski nakladnici i Microsoft traže uvođenje arbitraže kako bi tehnološke kompanije platile sadržaj koji upotrebljavaju

U ovoj akciji sudjeluju krovne organizacije europskih nakladnika: EMMA, ENPA, EPC i NME.
22. veljače 2021. u 14:14 0 komentara 92 prikaza
Novinari ispred ulaza Zorana Milanovića
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europski nakladnici medija i Microsoft dogovorili su se danas kako će zajedno surađivati na rješenju koje bi osiguralo da nakladnici budu plaćeni za svoj sadržaj od tehnoloških kompanija koje se njime koriste. 

Njemačka policija PRIJAVILI IH SUSJEDI Tako to rade u Njemačkoj: Policija prekinula proslavu dječjeg rođendana, rastjerala i osmero djece

Pritom će, kako ističu u priopćenju, biti inspirirani zakonom koji je nedavno stupio na snagu u Australiji, u kojem se traži od tehnoloških kompanija koje koriste medijski sadržaj da podijele dio zarade s nakladnicima. Uz to, rješenje bi trebalo uključivati mehanizam arbitraže kako bi se osigurali pravedni pregovori između nakladnika i tehnoloških kompanija. 

– Takve bi odredbe u zakonodavnom okviru trebale uključivati model koji je inspiriran australskim zakonom, koji uključuje arbitražu kako bi se utvrdila poštena cijena sukladna procjeni koristi koju svaka strana ima od uključivanja vijesti na platforme tehnoloških kompanija te troškove proizvodnje sadržaja – navode te napominju kako je nužna dodatna regulacija pogotovo kad je riječ o pregovorima s kompanijama sa značajnim udjelom na tržištu. 

– EMMA, ENPA, EPC, NME i Microsoft pozivaju da mehanizmi arbitraže budu implementirani u europsko i nacionalno zakonodavstvo koje bi uvjetovalo tehnološke kompanije da plate za medijski sadržaj u skladu s pravima nakladnika navedenima u Direktivi 2019/790 – ističu i napominju kako pozdravljaju prijedloge nekoliko eurozastupnika koji se zalažu za uvođenje takvog zakonodavnog okvira. 

– U protivnom, iako nakladnici imaju svoja prava, oni nemaju dovoljno ekonomske moći da dogovore pravedan dogovor s tehnološkim kompanija koje inače mogu zaprijetiti odlaskom s pregovora ili napuštanjem tržišta – navode. 

U ovoj akciji sudjeluju krovne organizacije europskih nakladnika: EMMA, ENPA, EPC i NME. 

– Pozdravljamo Microsoftovo prepoznavanje vrijednosti koju naš sadržaj donosi tražilicama jer upravo odatle Google i Facebook generiraju značajan dio svoje zarade. Ključno je da zakonodavci prepoznaju to i da ne budu uvjereni kako su poslovni dogovori koje imaju o drugim proizvodima jedno te isto, jer nisu i umanjuju prava koja su nam dana prema zakonu. Svim nakladnicima treba se omogućiti sporazum s tehnološkim kompanija – nitko ne bi smio biti izostavljen – kazao je Christian Van Thillo, čelnik Vijeća europskih nakladnika. 

Rad od kuće tijekom pandemije koronavirusa PROMJENA NAČINA ŽIVOTA Trećina onih koji sada posao obavljaju od doma tako bi mogla nastaviti trajno

Fernando de Yarza, predsjednik organizacije News Media Europe, smatra kako iskustva iz Francuske i Australije pokazuju kako postoji stvarna potreba za obvezujućom zakonodavnim okvirom koji rješava inherentne neravnoteže u pregovorima s tehnološkim kompanijama. 

– Radujemo se suradnji s Microsoftom i drugima na rješenju koje će omogućiti zdrav i raznolik ekosustav online medija – izjavio je de Yarza. 

Sličnog je stava i Jean-Pierre de Kerraoul, predsjednik organizacije ENPA.

– Neovisno novinarstvo je vitalno za društvenu koheziju koja je nužna za demokraciju. Medijski sustav koji funkcionira ojačat će medijski pluralizam i ojačat će demokratski diskurs – ističe te dodaje: – Bilo kakav zakonodavni prijedlog koji jača demokraciju i podržava slobodu medija trebao bi dobiti podršku tehnoloških kompanija budući da su one proizvod tih istih sloboda i vrijednosti 

– Pristup medijima je ključan za uspjeh demokracije. Naša obveza prema očuvanju i podržavanju slobodnog novinarstva nije nova. U listopadu 2020. godine pokrenuli smo inicijativu u koju ulažemo i podržavamo lokalne medije, a preko Microsoft Newsa dijelimo značajan dio zarade s medijskim nakladnicima. Ova inicijativa jest logičan sljedeći korak – izjavio je potpredsjednik Microsofta Casper Klynge. 

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.