Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europska komisija: Reaktor u Krškom potpuno zaustavljen

04.06.2008.
u 23:21

Europska komisija je u srijedu navečer objavila da je od Slovenije dobila obavijest da je reaktor u nuklearnoj elektrani Krško potpuno zaustavljen i da je situacija pod kontrolom.

"Prema posljednjoj informaciji koju smo primili od slovenskih vlasti, reaktor nuklearne elektrane je sada potpuno zaustavljen. Dijelovi reaktora još uvijek se hlade. Slovenske vlasti su potvrdile da nije bilo curenja u okoliš. Situacija se može smatrati pod kontrolom prema zadnjoj informaciji slovenskih nadležnih vlasti", stoji u priopćenju Komisije.

Europska komisija je objavila dopunu informaciju koju je ranije pustila o tome da je obavijestila zemlje članice EU o kvaru u nuklearnoj elektrani Krško.

Radi se o redovnom aktiviranju sustava za obavještavanje u slučaju incidenata na nuklearnim postrojenjima na području EU. U prvom priopćenju se navodi da je Slovenija obavijestila EK o problemu u primarnom sustavu hlađenja elektrane te da nije zabilježeno nikakvo istjecanje radioaktivnih tvari izvan sustava elektrane.

Komisija navodi da je odmah upoznala sve zemlje članice s novom informacijom.

Sve zemlje članice dužne su obavještavati Komisiju u odgovarajućim intervalima o mjerama koje poduzimaju i o razini radioaktivnosti koju su izmjerili, navodi Komisija u svom priopćenju. Osim 27 zemalja članica u sustavu EU-a za hitnu razmjenu radioloških informacija (ECURIE) sudjeluje i Švicarska.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije