Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU će ukoriti Bosnu i ondje će zadržati svoje vojnike

07.11.2008.
u 15:23

Europska unija u ponedjeljak će Bosni poslati "opomenu" zbog nesposobnosti da provede reforme koje traži i ondje će zadržati svoje vojnike zbog sve veće napetosti među tri naroda, objavilo je u petak francusko predsjedništvo EU.

"Bosni će se izreći opomena na sastanku ministara obrane i vanjskih poslova zemalja EU u Bruxellesu jer u toj zemlji stvari stoje loše na političkom planu", rekao je novinarima francuski diplomat.

Europske težnje BiH "nisu spojive s provokacijama i s više ili manje nacionalistički obojenim izjavama", rekao je, dodajući da to ne očekuju od te zemlje.

Zbog nove napetosti između bosanskih Srba i hrvatsko-muslimanske Federacije u BiH, Europska unija zasad u Bosni mora zadržati svojih 2500 vojnika u sklopu EUFOR Althea premda je razmišljala o njihovu povlačenju, rekao je.

"Stabilizacija se smatra uspješnom, ali se EUFOR zasad neće mijenjati, iako nije vječan", dodao je diplomat.

I sam posebni izaslanik EU i visoki predstavnik UN-a u Bosni Miroslav Lajčak smatra da "još postoji potreba za vojnim snagama kako bi se stanje stabiliziralo", dometnuo je.

Operacija EUFOR Althea, pokrenuta 2004. sa 7000 vojnika kako bi zamijenila NATO, lani je svedena na 2500 vojnika zbog mira u Bosni.

BiH, u kojoj su od 1992. do 1995. ratovala tri naroda, u lipnju 2008. potpisala je s EU ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, koji je prvi pomak na putu integracije u europski blok.

Unija bi na sastanku u ponedjeljak mogla zatražiti veće ovlasti u BiH i svojega posebnog izaslanika na terenu imenovati glavnim predstavnikom međunarodne zajednice, piše u nacrtu zaključaka koji su potpisali europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i glavni diplomat Europske unije Javier Solana.

U tom tekstu, koji je agencija France Presse dobila na uvid u Sarajevu, dvojica diplomata ocjenjuju da bi se Ured visokog predstavnika mogao zatvoriti sredinom 2009., a njegove ovlasti prenijeti na posebnog izaslanika EU, koji bi tako imao veću ulogu.

Obje dužnosti, visokog predstavnika međunarodne zajednice i posebnog izaslanika EU, trenutačno obnaša jedan čovjek, Slovak Miroslav Lajčak.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije