Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILIKOM OTKRIVANJA SPOMENIKA

Erceg unatoč presudi otišao do spomenika F. Tuđmanu, stigla i policija

Zoran Erceg
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/9
13.02.2019.
u 12:16

Sudac mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila, rekao je Erceg

Aktivist Zoran Erceg u srijedu je na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu 10. prosinca prošle godine, a unatoč sudskoj zabrani, nakon presude ponovno je došao kod spomenika.

Uz uvjetnu zatvorsku kaznu koju neće služiti ako u godinu dana ne ponovi nedjelo, Erceg prema presudi treba platiti i 500 kuna sudskih troškova i godinu dana ne smije prilaziti Tuđmanovu spomeniku na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

I nakon presude došao kod spomenika

No, i nakon presude Erceg je u srijedu oko 11 sati ponovno došao do Tuđmanova spomenika.

Incident zbog kojega je osuđen dogodio se 10. prosinca prošle godine kada je cijeli državni vrh nazočio otvorenju Tuđmanova spomenika, a Erceg je, među ostalim, uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac.

Zoran Erceg
1/64

U izjavi novinarima nakon presude Erceg je kazao da ga je sudac osudio na veću kaznu nego što je policija tražila te da nema represije i kazne koja će ga odvratiti da na javnom mjestu ponovi svoje riječi.

Odvjetnica: Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku

Njegova odvjetnica Lina Budak kazala je da sudac nije obrazložio svoju odluku.

"Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku. Time je povrijedio pravo mog branjenika na pravedno i pošteno suđenje i pravo javnosti da se uvjeri da ovaj sud pošteno i pravično sudi", kazala je odvjetnica.

Dodala je da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smio reći.

'Udar na slobodu izražavanja'

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava u srijedu su izrazili zabrinutost presudom Ercegu navodeći da je „hrvatsko pravosuđe propustilo zaštititi njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja“.

"Prekršajni sud u Zagrebu ovom je nepravomoćnom presudom potpuno ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski, uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva", ističu udruge.

Dodaju da je Europski sud za ljudska prava "još 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se također štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivima, šokantnima ili uznemirujućima za državu ili bilo koji dio pučanstva’".

Komentara 262

SQ
squalus
10:06 13.02.2019.

Na stranu sloboda govora, ovog treba suditi za izdaju (suradnik/snimatelj Ratka Mladića) i ratno profiterstvo (lažni hrvatski ratni invalid)

CR
crodux
10:04 13.02.2019.

ako je to izjavio znači da mu je Milošević heroj...malo je dobio!

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:09 13.02.2019.

Potpuno pogrešno, trebali su mu oderati novčanu kaznu (bar 20000 kn), zabranu prilaska javnim skupovima pa mu više ne bi palo na pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije