Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DA TI SRCE PUKNE

Emotivna priča o irskom narodu, indijanskom plemenu i solidarnosti u vrijeme COVID-19

Foto: Pixsell
1/3
07.05.2020.
u 10:36

Donacije Irci uplaćuju preko popularne platforme GoFundMe, a sve kako bi poboljšali uvjete života u rezervatima Navajo Nation i Hopi u kojima su mnogi indijanci preminuli od zaraze s COVID-19 i prijeti im izumiranje.

Polovicom 19. stoljeća Irsku je pogodila jedna od najvećih kriza, a zbog čega je gotovo četvrtina stanovništva te zemlje umrla od gladi ili emigrirala u SAD.

"Velika glad u Irskoj" povijesni je događaj koji je obilježio jednu etapu irskog naroda. Sve se dogodilo između 1845. i 1849. godine zbog nestašice krumpira kao osnovne životne namirnice. Točan broj žrtava do danas nije poznat ali se pretpostavlja da je samo od gladi umrlo 750.000 Iraca. 

Kriza u Irskoj dogodila se tada zbog kontroverznog zakona britanske vlade sa sjedištem u London o poticanju izvoza hrane iz Irske u Englesku unatoč činjenici što u Engleskoj nije vladala glad. Vlada tadašnjeg britanskog premijera Roberta Peela, uvidjevši katastrofalne posljedice, na glad u Irskoj odgovorila je kupnjom kukuruza te ukidanjem spomenutog zakona. No, to je bilo prekasno da bi se situacija poboljšala. 

Velika glad u Irskoj

Foto: Wikipedia

Mnoge su države, organizacije i pojedinci tih godina Ircima slali pomoć. Među prvim donatorima bila je jedna kompanija iz Indije, poslali su pomoć od 14.000 funti. Tadašnji Papa i kraljica Viktorija osobno su slali gotovinu kako bi očuvali irski narod. No, najzanimljiviji podatak jest taj da su Ircima pomoć poslali i američki starosjedioci odnosno indijanci okupljeni u pleme Choctow. Oni su, naime, prikupili 170 dolara i određene zalihe pšenice i uputili ih u Irsku.

U tim vremenima nitko nije očekivao da će indijansko pleme prikupiti sredstva za pomoć Ircima timi više što je upravo pleme Choctow desetak godina ranije bilo proganjano, mučeno i ubijano od strane zapadnoeuropskih kolonizatora. Takvu ljudsku, visoko moralnu i solidarnu gestu Irci nikad nisu zaboravili premda ona zbog niskog iznosa donacije faktički nije mogla puno pomoći. 

Danas, dakle 170 godina kasnije, kad globalna pandemija smrtonosnog koronavirusa prijeti svim dijelovima svijeta, među ugroženijima su upravo potomci tog indijanskog plemena. Zbog toga su Irci iz matične države, ali i oni rasuti po bijelom svijetu organizirali prikupljanje sredstava za pomoć i liječenje tog plemena. Za sada je prikupljeno gotovo 2 milijuna dolara.

Foto: Instagram

Donacije Irci uplaćuju preko popularne platforme GoFundMe, a sve kako bi poboljšali uvjete života u rezervatima Navajo Nation i Hopi u kojima su mnogi indijanci preminuli od zaraze s COVID-19 i prijeti im izumiranje. Za sada je u tim indijanskim zajednicama potvrđeno više od 2400 zaraženih ljudi, a zabilježeno je nešto više od 70 smrtnih slučajeva. 

Cijela priča poprimila je globalne razmjere nakon što je popularna novinarka Irish Timesa, Naomi O'Leary, na Twitteru podijelila link za prikupljanje sredstava. U vrlo kratkom roku na svojoj je objavi stekla više tisuća lajkova i komentara podrške.

Ova priča još je samo jedan dokaz koliko su ljudi moćni kad su povezani i solidarni, zaključio je CNN u svom tekstu. 

 

Komentara 1

NL
ne__lupetaj
18:56 07.05.2020.

Glad u Irskoj je bila zato sto su britanci blokirali sve brodove da ne mogu da pristupe Irskoj ili isplove iz Irske, pa su irci kriomice po noci putovali do Francuske pa odatle za Ameriku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije