Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemir

Ekspediciju 25 s ISS-a spustili 7 dana prije zbog summita u Astani

ISS spustanje (1)
Foto: AFP/Reuters
1/8
26.11.2010.
u 13:12

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji u sljedeća tri tjedna boravit će samo tri stalna člana posade jer se sljedećih troje lansiraju sredinom prosinca

Tjedan dana prije roka rano jutros u stepu blizu Arkalika na sjeveru Kazahstana u kapsuli sojuza TMA-19 spustilo se troje letača iz 25. stalne posade Međunarodne svemirske postaje. Na zemlju si ih pozvali malo ranije, jer je spuštanje planirano za 30. studenoga u kalendaru pomaknuto unaprijed jer se domaćin želi posvetiti sigurnosnim mjerama uz summit europske Organizacije za sigurnost i suradnju, koji se održava u Astani 1. i 2. prosinca.

Na svemirskoj postaji sada će barem tri tjedna biti trojica astronauta Scott Kelly, Oleg Skripočka i iskusni Aleksandr Kaleri. Sredinom prosinca letom u sojuzu trebali bi im se pridružiti Amerikanka Catherine Coleman, Talijan Paolo Nespoli i Rus Dmitrij Kondratijev, koji će upotpuniti 26. stalnu posadu ISS-a.

Douglas Wheelock, zapovjednik 25. stalne posade ISS-a, Shannon Walker i Fjodor Juričikin prizemljili su se u 5.46 sati. U svemiru su boravili od 15. lipnja. Douglas Wheelock je iz ISS-a nastavio tradiciju koju je prije njega otvorio Japanac Soichi Noguchi da se svako malo javlja onima koji ga prate na Twitteru te da šalje svježe fotografije. I mi smo objavili njegovu zbirku fotografija Zemlje noću koju je posvetio 10. obljetnici neprekidnoga boravka ljudi u orbiti.

Spuštanje jutros u Kazahstanu, čini se, nije bilo osobito ugodno jer promatrači javljaju da je puhao prilično jak vjetar pa mekom prizemljenju nije mnogo pomoglo ispaljivanje retromotora u trenutku dodira nagorjele kapsule s tvrdim tlom. Tijesna unutrašnjost sojuza srećom je tapecirana sa svih strana, a lica letača u njima govore za sebe koliko je prizemljenje ovaj put bilo grbavo. Zbog dugotrajnoga boravka u mikrogravitaciji u takvim zgodama astronautima ne dopuštaju da prvih sat dva samostalno hodaju, nego ih prenose do prostorija gdje će skafandere zamijeniti civilnim odijelima. U Kazahstanu letačima uvijek prirede malu svečanost, jutrošnju svemirsku trojku odjenuli su za tu prigodu u kazahstansku nošnju.

Douglas Wheelock i Shannon Walker odletjet će na detaljni debriefing u Svemirski centar Johnson u Houstonu, a Fjodor Juričkin u glavni stožer Roskosmosa, ruske svemirske agencije u Moskvi.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
00:36 02.12.2010.

sigurni parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije