Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EK: Sljedećih nekoliko tjedana nema opasnosti da građani ostanu bez plina

05.01.2009.
u 15:33

Zbog visokih zaliha plina krajnjim potrošačima u Europskoj uniji ne prijeti opasnost da ostanu bez tog energenta u sljedećih nekoliko tjedana unatoč poremećajima u opskrbi zbog rusko-ukrajinskog spora, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

- Prema posljednjim informacijama iz zemalja članica, krajnji korisnici nisu pogođeni zbog smanjene isporuke plina iz Rusije ukrajinskim plinovodima - rekao je glasnogovornik Europske komisije Ferran Tarradellas.

Glasnogovornik je dodao da su u ovom trenutku skladišta plina popunjena od 70 do 90 posto.

Komisija je još jednom pozvala Rusiju i Ukrajinu da "riješe svoj bilateralni trgovinski spor" i da nastave poštovati potpisane ugovore o isporuci plina. Na pitanje smatra li Komisija i dalje to pitanje "trgovinskim sporom" bez političke dimenzije, Tarradellas je odgovorio da je riječ o "trgovinskome bilateralnom sporu".

Ukrajina optužuje Rusiju da je smanjila isporuke plina za zemlje članice EU, a Rusija uzvraća da Ukrajina krade dio isporučenog plina. Rusija je zatražila od Europske unije da osigura nadzor nad ukrajinskim sustavom plinovoda, optužujući Kijev da zadržava za sebe oko 50 milijuna prostornih metara plina namijenjenog članicama EU.

Međusobne optužbe započele su kada je ruski Gazprom odlučio prekinuti isporuku plina Ukrajini nakon što su propali pregovori o plaćanju preostalih potraživanja i povećanju cijene za ukrajinske potrošače.

Europska unija u ponedjeljak poslala je misiju stručnjaka u Ukrajinu i Rusiju kako bi ispitala činjenice. U ponedjeljak popodne sastali su se i zamjenici veleposlanika zemalja članica EU kako bi raspravljali o pitanju isporuke ruskog plina preko Ukrajine.

Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide ukrajinskim plinovodima.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije