Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nevinost muslimana'

Egipat pronašao 'krivca' za objavu filma, 27-godišnjeg Kopta iz Kaira

kairo, egipat
AFP/PIXSELL
25.09.2012.
u 08:26

Zagovornici ljudskih prava tvrde da je osumnjičeni Saber uhićen bez ikakvog naloga tužiteljstva, a tijekom ispitivanja je pretučen

Za nešto više od tjedan dana, 3. listopada, na optuženičku klupu prekršajnog suda Kairu sjest će 27-godišnji Alber Saber, Kopt osumnjičen za objavljivanje antiislamskog videoisječka iz filma "Nevinost muslimana" na internetu. Ovom računalnom stručnjaku, koji je u Kairu uhićen 13. rujna nakon što su ga susjedi prozvali za objavljivanje antiislamskog videa i snimanje još jednog filma koji izruguje sve ostale religije, sudit će se zbog vrijeđanja religije.

>>Policija privela pa pustila autora filma Nevinost muslimana

Njegovo suđenje dovodi u pitanje slobodu izražavanja pod vladavinom islamističkog predsjednika Mohameda Mursija koji je na vlast došao izborima održanim prije nekoliko mjeseci nakon prošlogodišnjeg svrgavanja Hosnija Mubaraka. Mnogi Kopti, prenosi Reuters, zabrinuti su zbog političkog jačanja islamizma nakon Mubarakova pada i plaše se bilo kakvih događaja koji bi mogli izazvati tenzije s njihovim muslimanskim sunarodnjacima.

Podsjetimo, film snimljen u Kaliforniji prikazao je proroka Muhameda kao ženskara, razbojnika i zlostavljača djece. Bijesni muslimani napali su veleposlanstva SAD-a diljem arapskog svijeta, a u napadu na veleposlanstvo u Libiji ubijen je i sam veleposlanik.

>>'Nevinost muslimana' – film koji namjerno napada islam

Zagovornici ljudskih prava tvrde da je osumnjičeni Saber uhićen bez ikakvog naloga tužiteljstva, a tijekom ispitivanja je pretučen. Egipatski sigurnosni čelnici odbili su javno komentirati slučaj, ali izvor iz sudskih krugova tvrdi da su djelovali po nalogu tužiteljstva koje ga je optužilo za uređivanje Facebook-stranice koja poziva na ateizam, a vrijeđa islam i kršćanstvo te dovodi u pitanje njihova vjerska načela.

Komentara 8

Učitelj
10:15 25.09.2012.

hi hi, kopt poziva na ateizam... lost in translation izgleda, hi hi

Avatar KristinaK
KristinaK
10:29 25.09.2012.

Kopt je oznaka i za vjeru i za narod. Kopti nisu Arapi. Kršćanstvo je dio njihovog identiteta tako da ne može biti ateist. Još je jedan Kopt uhićen jer je stavljao na fac. slike proroka Muhameda, ne znam što im to sve izazivanje sad treba.

OB
-obrisani-
10:10 25.09.2012.

a gdje su nestala ona petorica koji su se hvalili da su napravili ovaj film? Nekako mi nisu imali koptska prezimena ili ima kopta kojima prezime završava sa "stein"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije