Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

E-uknjižba je brža i jeftinija, rade je i javni bilježnici

Plomba podnesenog prijedloga vidljiva je u zemljišnoj knjizi od trenutka podnošenja prijedloga, a u javnoj objavi nakon 24 sata – kaže Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore.
18. studenoga 2019. u 00:03 0 komentara 788 prikaza
Hrvatska javnobilježnička komora
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Svaki javni bilježnik u RH, uz suglasnost stranke, može elektroničkim putem podnijeti prijedlog za sve vrste upisa u zemljišne knjige. Tako na zahtjev stranke može putem interneta zatražiti uknjižbu prava vlasništva, hipoteke, služnosti, staviti zabilježbu promjene osobnih podataka, predbilježbu, zatražiti brisanje hipoteke ili provedbu prijavnog lista. Od srpnja je novi Zakon o zemljišnim knjigama omogućio javnim bilježnicima e-uknjižbe, podsjetila je Hrvatska javnobilježnička komora.

Fina PROMO Uloga Fine u implementaciji sustava e-Račun u javnoj nabavi i trenutni rezultati rada sustava

– Plomba podnesenog prijedloga vidljiva je u zemljišnoj knjizi od trenutka podnošenja prijedloga, a u javnoj objavi nakon 24 sata – kaže Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore, ističući pritom da plomba daje red prvenstva za predloženi upis, a vlasnik je onaj tko se prvi uknjiži, a ne onaj tko ranije potpiše ugovor. Trošak e-prijedloga je 80 kn + PDV. Cijena sudske pristojbe je 50% niža nego cijena prijedloga na papiru, a ako je ugovor pisao javni bilježnik, pristojba se ne naplaćuje. U slučaju dogovora da će kupac dio novca platiti naknadno, javni bilježnik uknjižit će kupca, ali i hipoteku za iznos preostalog duga, što znači sigurnost za prodavatelja.

Ilustracija Iva Boban Valečić Korak ka smanjenju javne uprave? Možda

– Po principu “one stop shopa” javni bilježnik ugovore dostavlja elektroničkim putem i u Poreznu upravu, bez naknade, te se tako jednim dolaskom u ured može obaviti sve potrebne radnje: sastavljanje i potpis ugovora, podnošenje porezne prijave i prijedloga za uknjižbu – navodi R. Benc. Ujedno se ubrzava rad sudova na uknjižbi jer javni bilježnik unosom podataka otvara sudski spis, stavlja plombu, plaća pristojbu, generira podatke za izradu rješenja, skenira i elektronički potpisuje ispravu na kojoj se upis temelji te je šalje u digitalnu zbirku isprava suda, prima rješenje o upisu digitalnim putem i o njemu obavještava predlagatelja.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.