Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA UPOZORAVA

Dvojica biciklista stradala u Karlovcu: U tamnoj odjeći gurao neosvijetljeni bicikl po sredini cesti

Karlovac: Biciklist poginuo u sudaru s autom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
25.10.2022.
u 09:40

Sinoć oko 19.35 sati u Sisačkoj ulici u Karlovcu dogodila se prometna nesreća sa smrtnom posljedicom

Smrtno stradanje i teške tjelesne ozljede i borba za život epilog su dviju prometnih nesreća koje su se jučer, u ponedjeljak dogodile na karlovačkom području. U oba slučaja stradali su biciklisti na koje su naletjeli vozači automobila. 

Sinoć oko 19.35 sati u Sisačkoj ulici u Karlovcu dogodila se prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka upravljao je 20-godišnjak te zbog neprilagođene brzine prednjom stranom vozila udario u stražnju stranu neosvijetljenog bicikla i 50-godišnjeg pješaka koji je gurao bicikl krećući se središnjim dijelom kolničke trake u istom smjeru, obučen u tamnu odjeću. U prometnoj nesreći 50-godišnjak je smrtno stradao. Nadležnom državnom odvjetništvu će protiv 20-godišnjeg vozača biti podnesena kaznena prijava - pojasnili su iz PU karlovačke nakon obavljenog očevida u kojeg je sudjelovalo i Županijsko državno odvjetništvo koje je zatražilo obdukciju tijela pokojnika kako bi se dobila i toksikološka analiza krvi. Na križanju Ulice Klanac i Mekušanske ceste u ponedjeljak ujutro je pak teško ozlijeđen 17-godišnjak. On je vozio bicikl i nije stao na znak obaveznog zaustavljanja, već se nastavio kretati kroz raskrižje te je prednjim dijelom bicikla udario u prednji bočni dio teretnog automobila s priključnim vozilom karlovačkih registracija kojim je upravljao 59-godišnjak.

U prometnoj nesreći biciklist je ozlijeđen teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život. O prometnoj nesreći će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđeno izvješće - dodaju u PU karlovačkoj. 

Upozoravaju bicikliste na pravila ponašanja, na zakonske odredbe koje su dužni poštivati kako bi se izbjegle ovakve tragične situacije.

- Kad se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, osvijetlite se ili označite reflektirajućim materijalima, nosite svjetliju odjeću te poštujte zakonske odredbe vezane za kretanje pješaka. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je i da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Ujedno, vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti - podsjećaju iz policije.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:03 25.10.2022.

Za smrt biciklista odgovorna je policija koja ne provodi zakon. Naime u Zagrebu 85% biciklista ne posjeduje nikakve svijetlosne oznake a voze po noći i u jutarnjim satima kada je smanjena vidljivost, samo iz mraka ti izleti preko zebre a ti ga niti ne vidiš jer nema svijetla. Također u Zagrebu 90% biciklista na semaforu prolazi kroz čisto crveno ugrožavaju svoj i tuđi život. 80% biciklista u Zagrebu se vozi po cesti pored biciklističke staze ili se voze po pješačkoj stazi premda im je sa suprotne strane ceste biciklistička staza. U Zagrebu biciklisti vrše teror nad pješacima i vozačima motornih vozila. Naime tko je uopće dopustio sudjelovanje u prometu bez vozačke dozvole i osiguranja za nadokandu štete u slučaju sudara. Najbolje mi je kada mi biciklist bez vozačke objašnjava kako on ima izletiti preko zebre....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije