Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušaj puča s vrha

Dvojac planirao državni udar da smijeni Trumpa?

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2019.
u 07:15

Pokreće se istraga protiv tadašnjeg zamjenika državnog tužitelja Sjedinjenih Država Roda Rosensteina i čelnika FBI-a Andrewa McCabea

Zamjenik državnog tužitelja Sjedinjenih Država 2017. godine možda je planirao državni udar. Tadašnjem direktoru FBI-a poslao je pitanje o tome kakve su ustavne odredbe u slučaju uklanjanja predsjednika i ima li u Kongresu dovoljan broj ruku da se pokrene i okonča opoziv Donalda Trumpa utvrdi li se da je nekompetentan za taj posao.

Aktivacija 25. amandmana

Bivši direktor FBI-a Anderw McCabe, koji je na dužost stupio nakon što je Trump smijenio Jamesa Comeya kazao je u intervjuu TV postaji kako ga je o mogućem opozivu Trumpa konzultirao zamjenik državnog tužitelja (ministra pravosuđa) Rod Rosenstein. On je želio doznati detalje o tome kako bi se mogao aktivirati 25. amandman na američki ustav koji upravo govori o uklanjanju predsjednika s funkcije pokaže li se da nije sposoban voditi zemlju.

Na sve to žestoko je reagirao senator i predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe Kindsay Graham koji je najavio da će detaljno istražiti taj pokušaj „birokratskog državnog udara“. Republikanac Graham isprva je bio veliki protivnik Donalda Trumpa, no kasnije je postao njegov veliki podržavatelj i istomišljenik. On je najavio da će Odbor za pravosuđe, kojemu je na čelu, održati saslušanje kako bi se otkrilo jesu li istiniti navodi bivšega čelnog čovjek FBI-a. On također smatra da američki narod treba znati ako se to doista dogodilo.

– Šokiran sam time što je jedan o najviših dužnosnika američkog sustava za provedbu zakona, na nacionalnoj televiziji tako lakonski izjavio da je sa zamjenikom glavnog državnog odvjetnika raspravljao o tome kako ukloniti predsjednika s dužnosti – kazao je Graham i najavio da će izdati subpoenu kako bi bio siguran da će se pozvani svjedoci pojaviti na saslušanju.

Rat s obavještajcima

Graham je također kazao da će “prevrnuti Ministarstvo pravosuđa kako bi doznao je li se to doista dogodilo“. A McCabea je Trump smijenio s mjesta direktora FBI-a samo dva dana prije njegova planiranog odlaska u mirovinu.

– FBI je imao dobar razlog za otvaranje istrage protiv Trumpa kako bi se doznalo je li on bio u dosluhu s Rusijom, što je potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. To je postalo aktualno nakon što je smijenio Jamesa Comeya koji se zalagao za tu istragu – kazao je McCabe u intervjuu naglašavajući kako je FBI imao puno pravo istražiti predsjednikove aktivnosti. Dodao je i da je Trump odbio savjete američke obavještajne zajednice koja je tvrdila da Sjeverna Koreja ima nuklearne projektile. „Putin mi je rekao da oni to nemaju. Baš me briga: vjerujem Putinu“, kazao je Trump.

>> Trump sportaše častio burgerima i pizzom

Ključne riječi

Komentara 11

SH
Stevo_Horvat
07:41 19.02.2019.

Leftardi ne priznaju rezultate demokratskih izbora. Sada će malo u prdekanu. Nadam se skupa sa onom ženom zlostavljača pripravnica.

JA
jadranskomore
07:44 19.02.2019.

2 Demokratska Terorista htjela smjenit novoizabranog Prezidenta amerike Mistera Trampa, goni te komuniste zvane demokrati goni je goni moj Prezidente.

DU
Deleted user
09:11 19.02.2019.

Jesenti milu bigulicu, drmatična vijest o ni više ni manje nego državnom udaru u SAD-u, inače najuređenijoj i najstabilnijoj državi na svijetu, kao da je riječ o kakvoj banana republici. Tja, kaj se more. Što se babi htilo to joj se i snilo. Taj neprobavljivi Trump Donaldino zbilja je velik trn u oku globalnim (a time i našim) ljevičarskim i liberalnim spodobama svih boja i nijansi. A politika toga mrskog Donaldia, ako ništa drugo, u samo dvije godine njegova mandata pridonijela je otvaranju tri milijuna novih radnih mjesta u SAD-u. Ako se u omjer stavi populacija i SAD-a I Hrvatske (265 : 4 milijuna), ispada da je u posljednje dvije godine u Hrvatskoj trebalo biti otvoreno oko 45 tisuća novih radnih mjesta. Gdje su ta radna mjesta, to više što Vladi njegove banskodvorske ekscelencije Andrjuše P. ne prijeti nikakva opasnost od državnog udara jer je stabilna toliko da nas od te stabilnosti boli glava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije