Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U kakvom je stanju američko gospodarstvo? Evo kolike su šanse da uroni u recesiju

U anketi, provedenoj među 110 ekonomista smanjene su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini, pa se sada u prosjeku očekuje rast od 2,4 posto, sporije nego lani. Razlog je tome usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, Kine i eurozone, kao i trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine
15. veljače 2019. u 10:05 5 komentara 581 prikaza
dolari
Foto: Thinkstock

Izgledi da američko gospodarstvo uroni u recesiju u idućih 12 mjesec porasli su na 25 posto, dok su izgledi za povećanja kamata američke središnje banke sve manji, pokazuje najnovija anketa Reutersa.

Ilustracija Marina Šunjerga Talijanska recesija poziva na pojačan oprez

U anketi, provedenoj ovoga tjedna među 110 ekonomista, smanjene su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini, pa se sada u prosjeku očekuje rast od 2,4 posto, sporije nego lani. Razlog je tome usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, Kine i eurozone, kao i trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. 

„Postoji mnogo neizvjesnosti i postoje neki dobri razlozi za prognoziranje usporavanja u 2019. godine u usporedbi s 2018.”, kaže Jim O'Sullivan, ekonomist High Frequency Economicsa.

U četvrtak je ulagače na svjetskim burzama neugodno iznenadio i podatak o oštrom padu prometa u trgovini na malo u SAD-u, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američkog gospodarstva.

Promet u maloprodaji pao je u prosincu za 1,2 posto na mjesečnoj razini, najviše od rujna 2009. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 0,2 posto. Zbog toga su analitičari smanjili procjene rasta američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine na 2 posto. U Reutersovim anketama posljednjih su mjeseci analitičari u više navrata isticali kako je trgovinski rat SAD-a i Kine predstavlja značajan rizik za američko gospodarstvo.

'Mi volimo Ameriku, ali nećemo popustiti' SAD oštro Kosovu: “Olako shvaćate naše prijateljstvo!”

Više od polovine ekonomista u najnovijoj anketi upozorilo je da bi daljnja eskalacija trgovinskog rata potaknula sljedeću recesiju u SAD-u. S druge strane, u anketi iz srpnja 2018. godine 60 posto ekonomista je izjavilo da trgovinski rat ne predstavlja značajan rizik. Prema novoj anketi, izgledi za recesiju u idućih godinu dana porasli su na 25 posto, dok su u siječnju iznosili 20 posto. Izgledi za recesiju u iduće dvije godine kreću se, pak, na 40 posto.

Zbog toga je sve manje vjerojatno da bi američka središnja banka nastavila s politikom povećanja ključnih kamatnih stopa, nakon što ih je prošle godine povećala čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova. 

"Svakako ima smisla da Fed zaustavi svoju politiku kako bi se vidjelo kako se stvari odvijaju, jer nije nemoguće da će gospodarstvo u 2019. godini usporiti zbog oslabljenog globalnog rasta, strožih financijskih uvjeta i jenjavanja fiskalnih poticaja", kaže Jim O'Sullivan.

novac Stop diskriminaciji Dobra vijest: Od sada ćemo imati manje troškove za ova plaćanja u eurima!
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • stefj:

    Amerikanci rastu 2,4%, Kinezi 6%, Indija 7,5%, a EU je negdje oko 0, jedva blagi plus.I tako već dugo... Hoće li Eurokrati jednom shvatiti da prenormiranosti i velika birokratiziranost šteti gospodarstvu? Ili će i dalje donositi sulude propise i norme, ... prikaži još! te na silu gurati birokraciju u privatni sektor?

  • Zapadnjak:

    i 2018. godina je pocela s losim prognozama, i to posebno (sto je znakovito) za one kapitalistickije i slobodnije zemlje i one, poput SAD-a koji su radili pomake prema oslobadanju trzista (dakle, ili one koje u economic freedom indexu su ... prikaži još! na samom vrhu ili su, poput SAD-a napravile dobar pomak) - sada su procjene za 2018. godinu takve da je u odnosu na pocetak godine stopa rasta veca u irskoj, svicarskoj, singapuru, SAD-u, australiji, novom zelandu, Izraelu (ujedno i najvise stope rasta u razvijenom svijetu, mozda se eventualno jedna ili dvije razvijene zapadne zemlje ubacilo takoder tu oko 3 posto), a procjene za 2018 u odnosu na pocetak 2018. su nize u njemackoj, francuskoj, svedskoj, kanadi i slicno... naravno, stanje neprekidnog rasta nije moguce bez povremenih korekcija, a vecina razvijenog svijeta (mediteran je iznimka) raste vec desetu godinu zaredom, sto je rijetkost tako da, mozda i dode do recesije, a ako dode, garantiram da ce u ovim slobodnijim zemljama (irska, svica, SAD itd) biti slabija nego u ovim ogromnim socijalnim drzavama (njemacka, francuska itd)...