Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dugovi Ljubljanske banke nisu dio slovensko-hrvatskih otvorenih pitanja

ljubljanska banka
Arhiva VL
24.02.2010.
u 13:51

To se pitanje rješava Sporazumom o nasljedstvu iz 2001. godine, objasnio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

LJUBLJANA -  Dugovi Ljubljanske banke hrvatskim štedišama nisu dio otvorenih slovensko-hrvatskih pitanja. To se pitanje rješava Sporazumom o nasljedstvu iz 2001. godine, objasnio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar danas članovima Vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta.

Odgovarajući na zastupničke opaske da je slovenski premijer Borut Pahor u razgovorima s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor u Kranjskoj Gori bez ovlasti parlamenta sklapao kompromise i davao obećanja, Žbogar je kazao da Pahor ne sklapa nikakve kompromise.

Premijeri su se dogovorili da se osnuje mješovita komisija koja će pregledati sva otvorena pitanja. Zna se koja su to pitanja i za njih stručnjaci trebaju potražiti moguća rješenja tako da ih počnemo jedno za drugim rješavati, rekao je Žbogar dodavši da se to odnosi i na provedbu ribarskog dijela Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) i ZERP-a za koja su zajedno s Europskom komisijom ponuđena dobra rješenja.

Mješovita će se komisija baviti i rješavanjem problema zbrinjavanja nuklearnog otpada iz nuklearke u Krškom. Slovenija je to pitanje postavila kao uvjet za zatvaranje 31. poglavlja pristupnih pregovora Hrvatske s EU, kazao je Žbogar.

 

Komentara 11

BT
bili-tartuf
14:05 24.02.2010.

cúdno da ne vridi datum \"25.juni1991\".,...za rjesavanje svih problema sa Slovenijom ??...malo tamo..malo ovamo-way...

DU
Deleted user
14:22 24.02.2010.

Logika slovenskih poteza je vrlo jasna - otpraviti dugove LJB u BiH, HR i Makedoniji u maglu sukcesije exSFRJ iako su pravno gledano stvari jasne (LJB u navedenim republikama je poslovala u statusu filijale za koju odgovara matična banka iz LJ s garantom SR Slovenijom). Sjetite se da su štediše iz juga već počele dobivati sporove pred sudovima R SLO nakon 91. godine i da je to sve stopirano Ustavnim zakonom iz 94. kojima su bez milosti \"odžagani\" (jer da pravno nije situacija bila jasna ne bi bilo presuda sudova u SLO, zar ne?). I onda je računica jasna - nedomicilnih banaka u SLO je bilo samo simbolično i praktično su bile bez financ. težine i te štedne uloge je pokrila SLO lakoćom. S druge strane, ogromne dubioze koje su ostale kad su ljubljanski bankari presjekli užad i otplovili iz južnih republika - e to treba ubaciti u maglu sukcesije exSFRJ, zar ne? Prozirno! I znate što - i to će naša premijerka zaustaviti energično mekim nepcem...

OB
-obrisani-
02:03 25.02.2010.

Slovenija, pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije