Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testovi se zasnivaju na slikama

Donosimo primjere zadataka na testu inteligencije: Hrvatska Mensa najavila zadnje testiranje za 2022. u Zagrebu

Zagreb: Međunarodni dan inteligencije održan u prostorima Mense
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
21.11.2022.
u 08:38

Testiranje inteligencije 26. studenoga na Filozofskom fakultetu, bit će četvrto i posljednje koje će biti održano ove godine u glavnom gradu. Početkom listopada u okviru međunarodnog Dana inteligencije, testirano je sveukupno 367 pristupnika u svih pet najvećih hrvatskih gradova.

Hrvatska Mensa održava posljednje ovogodišnje testiranje inteligencije u subotu, 26. studenoga, u Zagrebu. Testiranje će provesti ovlašteni Mensin psiholog, a rezultat testiranja stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od mjesec dana. Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije, u vrlo kratkom roku zaprimit će poziv na učlanjenje u Hrvatsku Mensu, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja.

Testiranje inteligencije 26. studenoga na Filozofskom fakultetu, bit će četvrto i posljednje koje će biti održano ove godine u glavnom gradu. Početkom listopada u okviru međunarodnog Dana inteligencije, testirano je sveukupno 367 pristupnika u svih pet najvećih hrvatskih gradova, što predstavlja dosada najveći broj osoba koje su pristupile testiranju u jednome danu.

U aktualnoj godini Hrvatska Mensa obilježava 25 godina postojanja, a dana 8. studenoga 2022. u Udruzi je po prvi put od osnutka premašena brojka od 1200 članova u jednoj godini. Trenutno ima 250 članova više nego 2005., godine u kojoj je dosegnut najveći broj članova do ove godine, te gotovo 400 članova više u odnosu na 2021. godinu.

Učenici i studenti ostvaruju pravo na popust za testiranje te cijena za njih iznosi 100,00 kuna (13,27€). Prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense. Na testiranju, naime, cilj nije postati članom Hrvatske Mense, nego testirati inteligenciju. Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika. 

Kako bi se potencijalnim pristupnicima donekle približili zadaci iz službenog testa, u nastavku se nalaze primjeri zadataka:

Foto: Hrvatska Mensa

Komentara 3

Avatar Cohen
Cohen
09:10 21.11.2022.

Čestitke za temu i obradu!

NO
No1
10:53 21.11.2022.

c) f) f)... ali, prvi c mi je malo sumnjiv...

PO
poluvodič
10:23 21.11.2022.

Ovo se ne bi smjelo zvati test inteligencije, nego test kognitivne percepcije ili logičke obrade. Izuzetno ograničeni testovi koji ne prikazuju opću inteligenciju osobe, samo deru samodopadne ljude diljem svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije