Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Do 2016. milijun i pol mačaka u Belgiji bit će sterilizirano

cats 3
Daily Tail
05.09.2010.
u 17:38

U zemlji u kojoj živi 11 milijuna ljudi ima 1,7 milijuna mačaka. Vlada priprema zakon koji će ograničiti razmnožavanje

Belgijska se vlada ovih dana morala pozabaviti neobičnim, ali, čini se, izuzetno ozbiljnim problemom – tamošnje su se mačke namnožile i sada u toj zemlji ima oko 1,7 milijuna pripadnika i pripadnica mačjeg roda, i to na 11 milijuna Belgijaca. Stoga je vlada već izradila nacrt zakona kojim bi se u roku od pet godina trebao riješiti problem i razmnožavanje mačaka staviti pod strogu državnu kontrolu.

Prijedlog zakona bit će poslan u parlament, a vlada se nada da će stupiti na snagu na početku 2011. godine, što znači da će u roku od pet godina sve mačke koje nisu rasne i nemaju pedigre, znači možda i do milijun i pol njih, morati biti sterilizirane. Zakon će također zabraniti da se na bilo koji način oglašava darivanje i udomljivanje mačića. Zakon bi se provodio u fazama – u prvoj bi se fazi sterilizirale sve mačke po azilima, u drugoj bi sterilizacijom bile zahvaćene sve za prodaju uzgojene kod uzgajivača, a u trećoj bi svi vlasnici mačaka zakonom bili obvezani sterilizirati svoje životinje i registrirati ih, što će vlasnika mačke stajati 130, a vlasnika mačka 50 eura.

Zasad se još promišlja o tome koliko bi čistokrvnih mačića uzgajivači mogli ostaviti nesterilizirano i koristiti se njima za daljnji uzgoj. Društva za zaštitu životinja dočekala su ovoj prijedlog s dobrodošlicom zato što je to mnogo bolji i humaniji način kontrole mačaka od dosadašnje metode sustavna tamanjenja desetaka tisuća mačaka. No neki su Belgijci veoma skeptični prema ovom prijedlogu i kažu da će vlasnici mačaka sigurno pronaći neku rupu u zakonu kako ne bi morali sterilizirati svoje ljubimce i ljubimice, osobito kad je riječ o skupim čistokrvnim životinjama. predviđa se da bi upravo ovdje moglo biti najviše otpora.

Ovo je prvi ovakav projekt u svijetu, pa će zemlje koje također imaju velikih problema s kontrolom mačje populacije i te kako pomno pratiti rezultate provedbe belgijskog zakona, koji bi mogao postati obrazac za takve zakone u drugim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 10

DD
DDUVNJAK
20:48 05.09.2010.

UBIJ ME NJEŽNO rea_ je napisao/la: DUVNJAK, nije riječ u nazivu. Nego u načinu ! ---------------------- Sa inekcijom je kulturno ubojstvo na EU način , a ovo davljenje i slično je naravno grubo . Mislim da je EU drušvo ipak BOLESNO

SA
sadaive
23:41 05.09.2010.

Hoće li pojeftiniti kranjska kobasica ?

DD
DDUVNJAK
19:26 05.09.2010.

Naziv je bitan Tako je to kad nemaju Vrbas Bilo bi dobro da i kod nas primjene izraz eutanazija umjesto grubih balkanskih izraza pa bi i ovi naši ratovi bili baletna predstava sa uspavljujućom atmosferom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije