Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Djevojke rođene oko 2000. nova su meta Islamske države

Kroz godine, u očima džihadista mlade su žene dobile ofenzivniju ulogu, te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga
14. lipnja 2019. u 23:34 3 komentara 2856 prikaza
Abu Bakr al-Baghdadi
Foto: Reuters/PIXSELL

Džihadisti pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000., koje predstavljaju novu metu promidžbe Islamske države, objavio je u petak Europol.

Abu Bakr al-Baghdadi ČELNIK ISLAMSKE DRŽAVE Abu Bakr al-Baghdadi pojavio se u videu prvi put nakon pet godina

Europska agencija za policijski suradnju sa sjedištem u Den Haagu objavila je izvješće a uz njega je izradila i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta IS-a, koji traži nove snage nakon pada kalifata u ožujku. 

"Propaganda IS-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. Islamska država prilagodila se tom novom cilju", rekao je na konferenciji za novinare Manuel Navarette, direktor Europskog centra za borbu protiv terorizma Europola.

Kroz godine, u očima džihadista mlade su žene dobile ofenzivniju ulogu, te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

irak mosul Irak Trojica Francuza osuđena na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi

Kada je IS počeo gubiti teren, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao liječnice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom. Nakon pada kalifata u ožujku skupina je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti nazočna na internetu.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama", kaže se u izvješću Europola, u kojem se navodi i da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhićenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4000 žena i 8000 djece džihadista uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

VIDEO Antiteroristička akcija policije: Uhićeni Balkanci u Oberhausenu:

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije