Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Abu Bakr al-Baghdadi pojavio se u videu prvi put nakon pet godina

U18 minutnoj snimci, al-Baghdadi hvali nedavne terorističke napade na Uskrs u Šri Lanki koji su bili osveta za gubitak zadnjeg njihovog uporišta u Baghuzu od strane Kurda, a i spominje ponovni izbor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sredinom travnja
29. travnja 2019. u 19:42 74 komentara 18505 prikaza
Abu Bakr al-Baghdadi
Foto: YouTube screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Iako se već duže vrijeme špekuliralo da je ubijen, vođa terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi ponovno se pojavio i to putem video snimke, prvi puta nakon gotovo pet godina.

Kalifat ISLAMSKA DRŽAVA Kalifat je definitivno uništen u Siriji i Iraku

Al Bagdadi se preko audio poruke posljednji puta obratio svojim pristašama u kolovozu 2018. godine kada ih je pozvao na terorističke napade diljem Europe. Zapadne obavještajne službe tada su pomno analizirale audio poruku tvrdeći kako je to stara montirana snimka te kako je Abu Baker al Bagdadi po svemu sudeći ubijen

U videu objavljenom na džihadističkom portalu u ponedjeljak, al-Baghdadi priznao je kraj bitke oko zadnjeg uporišta džihadista u istočnoj Siriji, Baghuz. Da je snimka nedavno snimljena dokazuje i njezin sadržaj. Naime, u 18 minutnoj snimci, al-Baghdadi hvali nedavne terorističke napade na Uskrs u Šri Lanki koji su bili osveta za gubitak zadnjeg njihovog uporišta u Baghuzu od strane Kurda, a i spominje ponovni izbor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sredinom travnja. Abu Bakr al- Bagdadi na slici izgleda potpuno opušteno, udebljano, na glavi ima crnu maramu, a brada mu je polu sjeda i crvena a pored njega je kalašnjikov. Na autentičan način, iste dekoracije, takvu video snimku prije njega su objavili i ubijeni vođa Al Qaide, Osama Bin Laden i njegov zamjenik Aiman Al Zawahri. 

Iako je američki predsjednik Donald Trump nakon osvajanja zadnjeg uporišta đžihadista, Baghuza, od strane kurdskih snaga govorio kako je ISIL poražen u potpunosti, video zapis Abu Bakr al Bagdadija u potpunosti demantira njegovu tezu.

Notre Dame 'Želimo vam lijep dan' ISIL-ovi fanatici naslađuju se požarom katedrale: To vam je odmazda i kazna

Međutim, da ISIL, unatoč teritorijalnom nestanku, još uvijek predstavlja potencijalnu opasnost, ne samo u Siriji i u Iraku već diljem svijeta dokazuje i izvještaj šefova američkih obavještajnih službi pred Kongresom u kojem se ističe da osim iz Irana i Sjeverne Koreje najveće prijetnje SAD-u dolaze upravo od terorsističke organizacije Islamske države. Izvještaj su krajem prošle godine predstavili direktor Federalnog istražnog biroa - FBI Christopher Wray, direktorica Centralne obavještajne agencije - CIA Gina Haspel i direktor Nacionalne obavještajne službe - NSA Dan Coates u sklopu godišnje procjene globalnih prijetnji. Isto tako, agencija obrambene obavještajne službe (DIA) tvrdi “kako su preživjele znatno veće snage džihadista nego što je Pentagon javno priznao” navodeći “kako je u cijeloj Siriji ostalo čak 13 100 do 14 500 terorista Islamske države". Između ostalog, DIA je objavila i dio izvješća Pentagona u kojem se navodi kako vojna obavještajna služba smatra kako, uz 15 000 boraca u Siriji, ISIL ima veliku skupinu militanata u Iraku, te da je u dvije zemlje još uvijek aktivno oko 30 tisuća terorista ISIL-a. Prema tvrdnji sirijske i iračke obavještajne službe, Abu Bakr al Bagdadi i još veliki broj boraca nalze se u pustinji između Iraka i Sirije.

novi napadi Islamska država napala sirijsku vojsku: Poginulo 35 vojnika

O najtraženijoj osobi na svijetu, 48-godišnjem Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samarai, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr Al-Bagdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivši kalifat na teritoriju Iraka i Sirije u lipnju 2014.godine, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na 25 milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenja kalifata.  Al-Bagdadijevi pristaše i simpatizeri vjerovali su da će Islamska država oživjeti slavu islama kao što je bilo za vrijeme proroka Muhameda.  Jedna od najvažnijih Al-Bagdadijevih strategija bila je otvaranje vrata stranim borcima, posebno Europljanima i Amerikancima. Strani borci bili su mu od velike su koristi na sirijskom i iračkom ratištu a danas se polako vračaju kući i mogu destabilizirati cijeli svijet. Ono što se danas događa u Europi i diljem svijeta, teroristički napadi, upravo je dio Al-Bagdadijeve strategije. 

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Ilijan Max:

    Ameri će ga izvaditi iz šahte kao i one do sad

  • Andrej50:

    Da li Fejs i ostali serveri brišu te snimke jednakom brzinom kao i one sa Novog Zelanda?

  • IzlazakSunca:

    Skriva se po šumama i spiljama.Zna se koji mu je maršal uzor života i zločina.