Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

Trojica Francuza osuđena na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi

irak mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.05.2019.
u 16:36

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak

Trojica Francuza osuđena su u nedjelju na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je AFP-u sudac bagdadskog suda koji je sudjelovao u donošenju presude.

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe IS", rekao je dužnosnik suda, želeći ostati anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

U skladu s iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li sudjelovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja IS-u u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor.

Presude izrečene u nedjelju mogle bi ponovno otvoriti raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potječu.

Odvjetnik Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo djelovanje pravosuđa.

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja provedenih u bagdadskim zatvorima", kazao je odvjetnik Me Nabil Boudi.

"Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo nam je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku", rekao je za AFP.

Aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema jamstava da će suđenja biti pravedna".

Komentara 10

OK
okvals54
17:44 26.05.2019.

Treba gamad na isti nacin tretirati,kako su i oni svoje zrtve.

LU
luzer96
18:16 26.05.2019.

Pa samo su gulili krumpir i ložili vatru

DU
Deleted user
17:45 26.05.2019.

Partizani se nisu niti formalno trudili formirati sudove. Kod njih je sve teklo po kratkom postupku:uniforma, ne uniforma, staro, mlado, muško, žensko,.... Hrvati, Srbi, Nijemci,... tko da se zatekao. Svi zatrpani bez imena i prezimena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije