Naslovnica Vijesti Svijet

Trojica Francuza osuđena na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak
26. svibnja 2019. u 16:36 10 komentara 1201 prikaza
irak mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trojica Francuza osuđena su u nedjelju na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je AFP-u sudac bagdadskog suda koji je sudjelovao u donošenju presude.

ANALIZA Trump se zapetljao i s Iranom, a to najviše koristi Rusiji i Kini

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe IS", rekao je dužnosnik suda, želeći ostati anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

U skladu s iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li sudjelovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

ISIL TERORISTI ISIS prijeti: Izradili postere s najavom napada na Britaniju i SAD

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja IS-u u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor.

Presude izrečene u nedjelju mogle bi ponovno otvoriti raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potječu.

Odvjetnik Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo djelovanje pravosuđa.

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja provedenih u bagdadskim zatvorima", kazao je odvjetnik Me Nabil Boudi.

veća zaliha Iran četverostruko povećao obogaćivanje uranija

"Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo nam je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku", rekao je za AFP.

Aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema jamstava da će suđenja biti pravedna".

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • okvals54:

    Treba gamad na isti nacin tretirati,kako su i oni svoje zrtve.

  • luzer96:

    Pa samo su gulili krumpir i ložili vatru

  • pelegrine:

    Partizani se nisu niti formalno trudili formirati sudove. Kod njih je sve teklo po kratkom postupku:uniforma, ne uniforma, staro, mlado, muško, žensko,.... Hrvati, Srbi, Nijemci,... tko da se zatekao. Svi zatrpani bez imena i prezimena.