Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTIMASKERI PRED ŠKOLOM

Zbog prosvjednika u Zagorju pozvana policija. Ravnatelj: 'Situacija nije ugodna'

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2021.
u 15:12

Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama posjetio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Učenik Osnovne škole Krapinske Toplice, čiji se roditelji protive tome da on nosi masku u školi, i u utorak je došao na nastavu bez maske, ali je ubrzo napustio zgradu te uči s roditeljima na školskom dvorištu.

Učenik je u školu došao s roditeljima koje je ravnatelj škole Samson Štibohar pozvao na razgovor.

"Pozvao sam roditelje da mirno u mojoj kancelariji riješimo situaciju. Naravno, uz poštovanje nošenja maske u zajedničkom prostoru hodnika do moje kancelarije. Ako smo cijepljeni, ne moramo imati masku, ukoliko nismo, onda ćemo poštovati epidemiološku situaciju i preporuke. Oni su to odbili", izjavio je ravnatelj za Hinu.

Dijete je ušlo u školsku zgradu, no ubrzo je izišlo jer i dalje ne želi staviti masku. Roditelji su s djetetom u školskom dvorištu gdje učenik čita udžbenike. Pred školom se i danas okupilo desetak građana koji roditeljima daju podršku u zahtjevu da djeca ne nose maske. Nakon što su ušli u školsko dvorište, pozvana je policija te su se bez incidenta udaljili iz školskog dvorišta.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

 

– Kad su dolazili u školu, djecu su prosvjednici povlačili za rukav i govorili im da neka ne nose masku. Jednoj je djevojčici pozlilo u školi i ona je molila da netko drugi izađe van do njezine mame jer se ona boji zbog prosvjednika. Situacija nije ugodna, no mi se nosimo sa njome najbolje što možemo – rekao je za Zagorje International ravnatelj škole te dodao:

– U našoj školi u učionicama se ne nose maske. Isto tako i u zbornici, gdje se nalaze odrasle osobe i svi su cijepljeni, također se ne nose maske. Maske se nose samo u prostorima koje dijelimo, dakle, hodnik i toalet. Moja su očekivanja bila da će konačno prevladati razum i da će se dogoditi ono o čemu smo razgovarali cijeli prošli tjedan. Učenik je ponovno, nažalost, došao u pratnji prosvjednika koji podržavaju njegovo ponašanje i ponašanje njegova roditelja. Nadao sam se da će sve to prestati, ali s obzirom na broj okupljenih, način na koji su oni došli, s mobitelom, snimali sve te događaje, bili smo prisiljeni pozvati policiju na intervenciju jer se nismo osjećali sigurno i dobro. Policija je djelovala, udaljili su ih sa školskog terena kako bi se učenici i svi koji su ovdje koristili cijelim školskim prostorom i kako bi nesmetano mogli obavljati svoje dužnosti, odnosno, nastavni proces – rekao je ravnatelj za Zagorje International. 

Na pitanje kako komentira činjenicu da učenik sa svojim roditeljima sjedi ispred škole, odgovara:

– Ne bih komentirao taj dio performansa roditelja i onih koji su se snimali ispred škole, ispred zaštitara, kako bi možda nekome pokazali koliko dječak želi učiti. Njemu mjesto nije vani, nego u razredu, s njegovim vršnjacima. Treba pustiti profesionalcima da rade svoj posao, a to su učitelji koji rade svoj posao na razini onoga za što su educirani – zaključuje ravnatelj Štibohar.

Prosvjedovanje pokraj škole kažnjivo je s 5 do 20 tisuća kuna. Na upit 24 sata o tome hoće li prosvjednici dobiti kaznu, policija im je rekla da provode kriminalističko istraživanje i da će, ako utvrde da je bilo elemenata protupravnog ponašanja, podnijeti prijave.

Učenikov otac, koji tvrdi da njegovu sinu maska smeta za disanje te da mu u školi ne dopuštaju da bez maske prolazi kroz zajedničke prostorije, prošlog je tjedna pozvao na prosvjed te je u petak nekoliko osoba koja se protive nošenju maski upalo u školsku zgradu.

Zbog incidenta je u ponedjeljak u Krapinske Toplice došao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar Fuchs rekao je da prosvjedima nema mjesta u školskim objektima i ispred njih te da pravila, bez obzira na mišljenje, vrijede za sve. Fuchs je najavio nadzor školskih objekata i dječjih vrtića radi sigurnosti djece i djelatnika. Ravnatelj škole jučer je rekao da je roditelje uputio da je, na temelju svega što su iznijeli, jedino rješenje liječnička potvrda o izuzeću nošenja maski.

Komentara 351

DU
Deleted user
13:50 14.09.2021.

koliko luđaka se probudilo tek iza podneva pa počeli lupat pluseve protivnicima higijene i minuse ostalima :)

TM
trade_mark
09:28 14.09.2021.

U zatvor na preodgoj s tom neobrazovanom ruljom!

Avatar javorko
javorko
13:44 14.09.2021.

Vrijeme da se sredi taj bolesni nakot ..ili se cjepite ili mars iz drustva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije