Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16

Ministrica je napomenula da Hrvatska, nažalost, zaostaje i u broju sati i u načinu rada u školama zbog čega roditelji često moraju plaćati instrukcije ili sami raditi s djecom
13. ožujka 2019. u 12:05 4 komentara 2514 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je danas nakon sastanka s predstavnicima Svjetske banke da Ministarstvo planira uvesti cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj te da u tom smislu ima potporu Svjetske banke.

Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije MZO Divjak: Želimo ubrzati postupak pridruživanja ESA-i

"Radio se plan za sljedećih pet godina suradnje sa Svjetskom bankom i meni je iznimno drago da je obrazovanje u prvom planu i da mi u suradnji sa Svjetskom bankom radimo sljedeći veliki korak u obrazovnoj reformi", rekla je ministrica Divjak novinarima nakon sastanka.

"Mi planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj i u tom smislu imamo potporu Svjetske banke i to će biti u našem planu. Sigurna sam da će to, nakon početne promjene paradigme u poučavanju, bitno pridonijeti da naši učenici ne zaostaju za svojim europskim kolegama", istaknula je ministrica.

Napomenula je da Hrvatska, nažalost, zaostaje i u broju sati i u načinu rada u školama zbog čega roditelji često moraju plaćati instrukcije ili sami raditi s djecom.

Blaženka Divjak Žigosanje djevojke Divjak: Pokrenut ću postupak za razrješenje ravnatelja škole u Zadru

Dodala je da je projekt već pripremljen te da očekuje da će za nekoliko mjeseci takav plan biti usvojen i da će od iduće godine krenuti pilot projekt cjelodnevne nastave u Hrvatskoj.

Na pitanje koliko je to izvedivo bez izgradnje novih škola, ministrica je odgovorila da je i to uključeno. "Proširivat će se postojeći kapaciteti. Jedan od dijelova programa je izgradnja, dogradnja, opremanje, restrukturiranje postojećih kapaciteta", rekla je ministrica Divjak.

Video: Ministrica čitala uvrede koje je primila

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Diorella:

  Krasno, djeca će biti po cijele dane u školi, roditelji (oni sretnici) po cijele dane na poslu - sjećat ćemo se slobodnog vremena i privatnog života kakav je nekad davno bio.

 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  To mi se čini posve u redu uz uvjet da djeca nemaju domaću zadaću, te da u školu i iz škole idu sa jednom bilježnicom.

 • zeljko.mikacic:

  da li je ova država u stanju pripremiti sve one strukture koje trebaju pratiti ovakav način nastave. sumnjam !