Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Želimo ubrzati postupak pridruživanja ESA-i

Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači
11. ožujka 2019. u 13:03 1 komentara 222 prikaza
Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Šesteročlana delegacija Europske svemirske agencije (ESA) pod vodstvom Nathalie Tinjod boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim je povodom u ponedjeljak istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i obrazovnog sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.

Divjak Blaženka Divjak Potrošeno 43 milijuna kuna za nabavu opreme u školama

"Grane svemirskog sektora ("upstream" i "downstream") tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura", kazala je Divjak na konferenciji na Geodetskom, Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači. Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj Sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.

Blaženka Divjak čita uvrede koje je primila U povodu dana žena VIDEO Blaženka Divjak čitala uvrede koje je primila: 'Glupa kokoš, ubij se sama...'

"Mi bismo željeli iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i škola te također ubrzali ovaj postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni, primjerice za opservaciju migracija i požara", dodala je.

"Jako puno je toga gdje možemo sudjelovati i izmjenjivati podatke, a to nam je, uz CERN koji smo potpisali prije dva tjedna, sada dobra prilika da se u naš lokalni hrvatski ekosustav inovacija unaprijedi preko poticaja koje imamo kada uđemo i pridružimo se ovakvim velikim programima kao što je Europska svemirska agencija", kazala je Divjak.

Blaženka Divjak Žigosanje djevojke Divjak: Pokrenut ću postupak za razrješenje ravnatelja škole u Zadru

Nathalie Tinjod naglasila je da je cilj ESA-e osigurati, unaprijediti, za isključivo mirovnu svrhu, suradnju između članica EU-a u istraživanju svemira i tehnologiji i provedbi programa. U svom vlasništvu ima 80-ak satelita i 85 posto svog budžeta troši na ugovore s europskom industrijom. Tinjod je dodala da budžet za 2019. iznosi 5,7 milijardi eura.

Predstavnici ESA-e će u sklopu današnje konferencije prezentirati projekte i aktivnosti u okviru praćenja stanja Zemlje, telekomunikacija i integriranih aplikacija, aktivnosti vezanih za globalne navigacijske satelitske sustave, aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije te aktivnosti u području obrazovanja. Hrvatske će znanstvene organizacije, udruge i tvrtke predstaviti svoje trenutačno djelovanje kroz postojeće projekte i proizvode u navedenih pet područja.

Sporazum je potpisan – Hrvatska je kao pridružena članica ušla u CERN Potpisan sporazum Hrvatska je ušla u najveći laboratorij – CERN: 'Veliki dan za znanost'

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat smatra da je ovo najbolji do sada pokazatelj umreženosti akademske zajednice i realnog poduzetničkog sektora i hrvatske industrije, sa željom i namjerom da se industrijska i poduzetnička politika u Hrvatskoj konačno počne mijenjati jer ne uspijemo li uhvatiti korak s novim tehnologijama i industrijama, misli da "nemamo šanse".

"Danas su otvorena vrata novoj prilici, a sve ovo ide u prilog povećanju BDP-a u Hrvatskoj", dodao je Horvat.

>>Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • midea:

    svemirska istraživanja = bacanje novaca , svemir , sateliti , internacionalna stanica ?? sve same laži koje bi ministrica trebala istražiti prije nego bilo što potpisujemo i nekome dajemo novac , u Hrvatskoj ima gladnih bez struje i vode , ... prikaži još!, bez krova nad glavom a bacamo novac na gluposti !