Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOUPORABA POLOŽAJA

Direktor riječke tvrtke sklopio sam sa sobom 149 ugovora i oštetio tvrtku za milijunski iznos

Mito, korupcija
Foto: Thinkstock
22.07.2018.
u 11:43

Ugovori o pozajmicama sklapani su u razdoblju od travnja 2010. godine do kraja srpnja 2012., na rok od godinu dana, s kamatnom stopom od četiri posto. Obveze tvrtke prema njemu su 536.000 kuna, što znači da je Štrbac dužan firmi 1,3 milijuna

Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Zorana Štrbca, 49-godišnjeg riječkog poduzetnika, kojeg se tereti da je  kao direktor riječke tvrtke Stanousluga, na ime primljenih pozajmica tu tvrtku oštetio za oko 1,3 milijuna kuna te propustio zatražiti otvaranje stečajnog postupka nad Stanouslugom. Optužen je za dva kaznena djela - zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu dužnosti u slučaju prezaduženosti, piše Novi list.

Štrbac se tereti da je u razdoblju od travnja 2010. godine do kraja srpnja 2012. godine, kao direktor Stanousluge, davateljice pozajmice, sklopio sam sa sobom 149 ugovora o kratkoročnim pozajmicama. Optužuje se da je postupio protivno obvezi da poslove tvrtke vodi pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, zlorabeći ovlaštenje za potpisivanje dokumentacije platnog prometa, raspolaganje sredstvima na računu firme, kao i ovlasti donošenja odluka za tvrtku. Ugovori o pozajmicama sklapani su na rok od godinu dana, s kamatnom stopom od 4 posto. Stanouslugu je nevraćenim pozajmicama oštetio za oko milijun i 307 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo.

Druga točke optužnice Štrpcu na teret stavlja da je propustio zatražiti otvaranje stečaja nad Stanouslugom tijekom listopada 2012. godine, iako je bio svjestan da više od 60 dana tvrtka ima »više neizvršenih osnova za plaćanje«, te da se vjerovnici ne mogu naplatiti s računa Stanousluge koji je bio u neprekidnoj blokadi više od 60 dana. Štrbac je u istrazi kazao kako se ne osjeća krivim, te da je uvijek psolovao savjesno i u dobroj mjeri.

U istrazi je provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje koje je ukazalo na podatak da Štrbac ima dug prema Stanousluzi u iznosu od 1,84 milijuna kuna, a obveze tvrtke prema njemu iznose 536 tisuća kuna, što znači da je Štrbac više dužan firmi 1,3 milijuna kuna. Aneksi ugovora o pozajmicama sklapani su i nakon što je račun Stanousluge blokiran, a on je u neprekidnoj blokadi bio od 31. srpnja 2012. godine.

 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
12:47 22.07.2018.

To je neistina,da u antifašističkoj Rijeci da netko pronevjeri,nemoguće?

Avatar Thc
Thc
13:08 22.07.2018.

Strbac,domaci covik z Reke,kao i Obi....

Avatar majmunranko
majmunranko
12:10 22.07.2018.

Drug Štrbac je antifašista, a antifašizam je civilizacijska tekovina zapisana u Ustavu, prema tome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije