Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Primorac:

'Đikiću sve opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje'

Dragan Primorac
Marko Lukunić/PIXSELL
08.12.2020.
u 13:23

Apsurdno je da je gospodina Đikića nakon svih napada na mene i druge kolege prozvao i naš ugledni ekonomist Velimir Šonje i poručio mu da kolegama izmišljeno pripisuje stavove i izjave, kaže prof. Primorac

Prof. Dragan Primorac komentirao je aktualnu situaciju u znanstvenom sektoru gdje pojedini znanstvenici imaju izdvojena mišljenja. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Primijetili ste da zbog zbog smirivanja stanja u znanstvenoj zajednici nisam izlazio s nikakvim komentarima čak kad sam bio neopravdano prozvan zbog sukoba interesa. Uvijek se držim poslovice 'Istina govori tiho, bez buke riječi' . S druge strane gospodin Đikić vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina.

Kad me je gospodin Đikić optužio za sukob interesa, kratko sam mu odgovorio  „Niti ja, niti moji djelatnici ne poslujemo s državom, nitko od nas nije Vladinoj plaći, ne sudjelujemo u državnim natječajima, sve radimo na tržištu i Bogu hvala o nikome ne ovisimo“.  Gospodin Đikić se nakon toga nije udostojao niti ispričati.

Nakon toga, ponovno me gospodin Đikić napao, jer sam s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje Covid-19. Predsjednik HNS-a je čak dao priopćenje u kojem je rekao da je HNS kupio samo kemikalije vlastitim novcem, a da su zdravstveni djelatnici u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, bolnici Sv. Katrina i laboratoriju Genos mimo radnog vremena (kako ne bi ugrozili redovne laboratorijske aktivnosti) volontirali kako bi analizirali uzorke i pomogli hrvatskom sportu. I u ovom projektu država nije sudjelovala s jednom jedinom lipom. No, ni tada se nije ispričao niti sportašima, niti kolegama niti HNS-u.

Onda me je gospodin Đikić prozvao da sam izjavio da je virus oslabio iako su svi mediji prenijeli istinitu  informaciju da sam rekao sljedeće “Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila”, rekao je Primorac. Dakle eksplicitno sam naveo da je virus SARS-CoV-2 stabilan i da se struktura virusa nije promijenila. Apsurdno je da je gospodina Đikića nakon svih napada na mene i druge kolege prozvao i naš ugledni ekonomista Velimir Šonje i poručio mu da  kolegama izmišljeno pripisuje stavove i izjave. Ni tada zbog mira u hrvatskoj znanstvenoj zajednici nisam želio reagirati.

Međutim, jutros me duboko pogodio upravo objavljeni članak https://www.maxportal.hr/vijesti/anatomija-slucaja-dikic-medijski-juris-znanstvenog-krizara/ u kojem najbliži suradnici, mentori i prijatelji gospodina Đikića do u detalje govore o tome što je Ivan Đikić sve radio tijekom zadnjih 20 godina, a gdje sam, uz brojne druge znanstvenike, i ja bio jedna od meta. Još uvijek ne mogu doći sebi jer je svaka rečenica potkrijepljena činjenicama, izjavama, referencama, novinskim citatima. Nezamislivo mi je da je tako nešto mogao napraviti. Osobno, sve mu opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje i nakon svega iziđe još jača."

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar @promatrač
@promatrač
14:07 08.12.2020.

Interesantno je koliko je na početku Đikić bio točan u predviđanjima. Radi se o virusu sličnom gripi. Odlično! A onda se događa odjednom Đikićev salto mortale u plaćeničke jazbine bjelosvjetskih mutikaša i virus postaje toliko opasan da Hrvatska u 2020 ima sveukupno manju smrtnost nego prošlih godina. Šteta Đikiću, a tako dobro je započelo. Počni polako prikupljati i ispunjavati potrebnu dokumentaciju za HZZ. Još si ti mlad, bit će posla za iduću turističku sezonu.

PE
peronja
14:10 08.12.2020.

pretražio sam (tražilica VL) članke u kojima su izjave i Đikića i Lauca i Radmana i Primorca i Rudana i Štagljara i jedino kod Đikića su izjave proturječne. A izgleda da njemu, koji radi u kapitalizmu, smetaju privatni poduzetnici. Ne velim da nam ne treba reda u Hrvatskoj, ali na ovakav način sigurno ga neće biti.

VJ
vjekoslavkatalina
14:26 08.12.2020.

Rekoh ja na kraju sve zavrsava na novcu...naravno da i Đikic ne zeli kao i saveznici mu ostati bez dijela torte...ali ovo je tocno zadnjih 20 godina sukoba Đikica sa drugim znanstvenicima zavrsi zbog novca ili poslovnih planova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije