Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SJEVERU INDIJE

Desetljećima su vodili krvave sukobe: Dio dijaspore ovog naroda želi stvoriti nezavisnu domovinu

02.10.2023.
u 22:20

U 1970-ima i 1980-ima među Sikhima u Pandžabu ponovno je ojačao separatistički pokret koji je želio stvaranje Khalistana – ili “Zemlje Čistoće”. Indijska je vlada odbacivala sve težnje, želeći zadržati jedinstvo države, kako to velika većina nacija na svijetu i radi

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofobic
01:28 03.10.2023.

Do dolaska Britanaca danasnje drzave Indija, Pakistan i Banglades su bile podjeljene na dvadesetak nezaviskih uredenja: imperija, emirata, rajistana, kraljevstva... Britanci su s vremenom sve to ujedinili u jedan administrativni teritorij kojim su tako i upravljali. Siki si bili jedna takva nacija posebnog jezika, tradicije, religije i nije cudo da su cijelo vrijeme kolonijalizma a potom dominacije Hindusa u emancipiranoj "slobodnoj" Indiji tezili za svojom drzavom gdje bi imali mogucnost prakticirati religiju kako su cinili ranije, zivjeti prema starim tradicijama i obicajima sluzeci se svojim posebnim jezikom, pismom u okviru vlastite kulturne bastine. Mozda za tim nisu ceznuli "od stoljeca sedmog" ali svakako dvjestotinjak godina. Zasto bi njihova zelja za slobodom da budu svoji na svome njima vrijedila manje nego je Hrvatima vladao prirodni nagon svih ljudi za slobodom?

XA
xaron
22:25 02.10.2023.

Žele stvoriti “ zemlju čistoče ( Khalistan na nihovom jeziku ). Pa več ima jedna takva “ zemlja čistoče “ ( Pakistan na njihovom jeziku ). Nije im baš najbolji uzor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije