Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URUŠENA KUĆA Počela sanacija zida u Dobrićevoj ulici

Deset tisuća Puljana strahuje za svoje domove

09.11.2008.
u 14:59

Zgrada u Dobrićevoj koje se u subotu urušio zid samo je jedna od oko 500 kuća starih stoljeće i više u Puli, a u njima živi oko 3000 obitelji ili gotovo 10.000 građana. Nakon urušavanja nosivoga zida te kuće mnogi su Puljani zabrinuti za svoj dom.

– U Dobrićevoj 35 problem su oborinske vode. Zgrada je na brijegu, a opet ispod drugog brežuljka. Zid je bio sporan prije pet godina pa se već tada trebao sanirati, ali se stanari nisu mogli dogovoriti – kaže Drago Glumac, voditelj tvrtke Castrum, koja se brine o 700 stambenih zgrada.

Nisu željeli u hotel
U nedjelju ujutro u Dobrićevoj ulici rano su počeli radovi. Radnici tvrtke TGT Adriatik postavljali su potporne drvene grede kako se kuća ne bi dalje rušila. Dan prije, podsjetimo, urušilo se oko devet četvornih metara nosivog zida te su stanari desne strane zgrade (na kojoj je zid) evakuirani. Iako je pulski gradonačelnik Boris Miletić za pet obitelji - 18 stanara, ponudio smještaj u obližnjem hotelu, ni jedna obitelj nije u hotel otišla. Smjestili su se kod rodbine i susjeda. Obitelj Tomislava Rajka preselila se k susjedu na lijevu, sigurniju stranu kuće.

– Upravo do zida koji se urušio nalazi se dječja soba, soba mojih dviju kćeri. Odlučili smo privremeno boraviti kod susjeda jer je nepraktično da cijela obitelj bude u jednoj hotelskoj sobi – kazao je Rajko, otac djevojčica od četiri i sedam godina.

Hladno, a nema plina
Njegov susjed Filip Čalušić sa suprugom živi u prizemlju na lijevoj strani, u dijelu zgrade koji nije evakuiran te kaže kako im je zbog sigurnosti isključen plin.

– Bude li zahladilo, nekako ćemo se snaći. Neka popravak plati Castrum, koji je zadužen za održavanje. Mi plaćamo pričuvu 65 kuna, a zadnji put nam je tek nešto oko električnih instalacija popravljeno – kaže Čalušić. Satka Tuzlaković dodaje da cijelu noć nije spavala, a ujutro su je probudili radnici. Stan još otplaćuje pa misli da je to još gradski stan i da bi grad trebao platiti radove. No troškovi će vjerojatno na naplatu doći stanarima. Zasad je najvažnije da se spriječi veće zlo i urušavanje zgrade.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije